- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belorusija negira da migranti stižu u Minsk preko Moskve: Na pet letova „Belavije“ – jedan stranac

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo spoljnih poslova Belorusije u Minsku
Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz demantovao je navode litvanskih vlasti da ilegalni migranti navodno stižu u Minsk preko Moskve, ističući da je na pet letova beloruske avio-kompanije „Belavija“ iz ruske prestonice u ponedeljak bio samo jedan stranac.

„Nakon provere se ispostavilo da je na pet letova 'Belavija' iz Moskve juče bio samo jedan stranac“, objasnio je Glaz za televiziju „Rusija 24“.

Prema rečima diplomate, „prošlog četvrtka je, na primer, hiljade ilegalnih migranata prešlo iz Francuske preko Lamanša za jedan dan“.
„Ispada da Francuska privlači migrante sebi?“, dodao je.
Istovremeno, naveo da Minsk „veoma pažljivo tretira pitanja ilegalne migracije“.
„Pre nekoliko meseci smo pooštrili proceduru izdavanju viza, pasošku kontrolu. Više od 30 turističkih kompanija, koje su sistematski kršile migracione zakone, onemogućeno je da podnosi zahteve u toku samo jednog meseca“, rekao je Glaz.
Danas je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, otprilike osam hiljada stranaca koji su krišili migracione zakone proterano ili sprečeno da uđu na belorusku teritoriju, podsetio je on.
„Vrlo ozbiljno pristupamo tome. Čak je apsurdno misliti da na neki način stimulišemo te procese“, konstatovao je portparol MIP-a.
Ranije je litvanski predsednik Gitanas Nauseda izjavio da je Rusija povezana sa migrantskom krizom oko Belorusije i da migranti dolaze u Minsk preko Moskve. Prema njegovim rečima, „postoje dokazi o povećanoj aktivnosti putovanja migranata preko Moskve“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala