- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Crnoj Gori zabranjeno pričešće jednom kašičicom

© Sputnik / Lola ĐorđevićPutir za Sveto Pričešće
Putir za Sveto Pričešće - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Verske zajednice u Crnoj Gori obavezne su da svoje aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, koje su propisane novim merama i koje su na snazi od 1. decembra, pa je tako zabranjeno dodirivanje i bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe. To ujedno znači i pričešćivanje istom kašičicom.
U Crnoj Gori važe nove epidemiološke mjere radi suzbijanja širenja virusa korona, a neke od njih su da se zabranjuje organizovanje proslava Nove godine na otvorenom, svadbe, koncerti, masovna okupljanja, a što se tiče verskih zajednica, obredi uz prisustvo vernika u verskom objektu mogu se obavljati, ali da se obezbedi određeni broj kvadratnih metara po osobi.
„Verske obrede uz prisustvo vernika na otvorenom obavljati uz obezbeđivanje najmanje četiri kvadratna metra po osobi. Obavezno je pridržavanje mera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je. Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe“, ističe se u merama.
Verske zajednice su obavezne da odredite jednu ili više osoba koje će kontrolisati da li vernici prilikom ulaska i boravka u verskim objektima nose zaštitne maske i poštuju meru minimalne fizičke distance.

„Na ulasku/izlasku iz verskih objekta obezbediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obaveštenje o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti u verskom objektu uz poštovanje nošenja maske i fizičke distance od najmanje dva metra“, ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Takođe, verske zajednice su obavezne da aktivnosti kad god je to moguće prenose putem radio ili TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vernicima da prisustvuju verskim aktivnostima bez dolaska u verske objekte.
Zatvaraju se kafići na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
REGION
Nove mere na snazi u Crnoj Gori
Novogodišnji vatromet u Budvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
REGION
Pobuna u Budvi zbog zabrane dočeka Nove godine na otvorenom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala