- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Vanredno stanje zbog energetskog kolapsa | Energija Sputnjika

Pratite nas
Najpre je Albanija, još u oktobru, a potom i Severna Makedonija, prošle nedelje, proglasila vanredno stanje po pitanju snabdevanja električnom energijom, a vest ovog vikenda bila je da je Ukrajina suočena sa energetskom krizom zbog toga što zbog nedostatka uglja čak 90 odsto državnih termoelektrana ne radi.
Energetski kolapsi, zbog manjka električne energije, skupog prirodnog gasa i velike potražnje za ugljem naterali su gotovo sve evropske zemlje da preispituju svoje energetske politike. I na energetskom samitu COP26 prvobitna formulacija o ukidanju potrošnje uglja ublažena je odlukom da se ide na postepeno smanjenje potrošnje ovog energenta.
Istovremeno, u Srbiji je doneta uredba o kvoti u sistemu tržišne premije za vetroelektrane. Reč je o dokumentu kojim se, na osnovu proletos usvojenog Zakona o obnovljivim izvorima energije propisuju kvote u sistemu tržišne premije za vetroelektrane.
U međuvremenu, od usvajanja seta energetskih zakona, predsednik Aleksandar Vučić više puta je izjavio da će Srbija graditi kapacitete obnovljivih izvora energije, da se nećemo brzopleto odreći uglja i najavio da će se u budućem energetskom miksu zemlje naći i nuklearke.
O tome kojim putem i Srbija i zemlje u regionu, kao i svet treba da idu, koja je realna uloga OIE u obezbeđivanju sigurnog i jeftinog snabdevanja (kako tvrde neki analitičari) električnom energijom, ali i tome treba li, sa sadašnjim poskupljenjima struje, preispitati potrebu sistemske finansijske podrške proizvođačima električne energije (što je tema nove Uredbe) u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Dejanom Stojčevskim, tehničkim direktorom srpske berze električne energije Sepeks.
Energija Sputnjika, 15.11.2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala