- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tri scenarija sudbine virusa korona

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida "Sputnjik Ve"
Medicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Šta sve može da se dogodi sa virusom korona u budućnosti, otkrio je u intervjuu Sputnjiku ekspert za veoma opasne infekcije, doktor-imunolog Vladislav Žemčugov.
Eksperti predviđaju varijante dalje evolucije kovida 19, između ostalog, na osnovu znanja o razvoju drugih virusa, primetio je on.

„Atipična pneumonija SARS i MERS (bliskoistočni respiratorni sindrom) jednostavno ne postoje, niko ih ne može pronaći, oni su nestali. Kod njih se nisu desile mutacije koje bi im omogućile da i dalje žive. Mislim, da su jednostavno nestali u prirodi“, rekao je Žemčugov.

Postoji i druga varijanta evolucije virusa: tokom mutacije oni mogu da izgube na agresivnosti i da se nastane u organizmu nekih životinja, ne nanoseći im nikakvu štetu, nastavio je doktor.
„Na primer, to je isto moguće reći i za virus Ebole. On ne ubija velike slepe miševe, na kojima živi, a njihov imunitet ne uništava virus. Međutim, ako čovek stupi u kontakt sa krvlju nosioca virusa, kod njega počinju simptomi bolesti, počinje epidemija izazvana virusom Ebola“, pojasnio je ekspert na temu veoma opasnih infekcija.
Doktor smatra da virus korona ima tri varijante razvoja.
„Prva varijanta je da virus korona SARS-KoV-2 može pronaći novog vlasnika, sa kojim će postići ‘imuni konsenzus’. Druga varijanta je da može nestati, kao što su nestali SARS i MERS. Treća i najlošija varijanta po čovečanstvo je da će on sve vreme biti kao parazit u čoveku, kao druga varijanta virusa gripa“, objasnio je Žemčugov.
Vakcinacija ostaje najpouzdanija zaštita od virusa korona.
Ampule sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
RUSIJA
Ruski naučnik: Potpuno je bezbedno revakcinisati se više puta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala