https://lat.sputnikportal.rs/20211115/sta-sve-kiseli-kupus-cini-nasem-organizmu-1131585251.html
Šta sve kiseli kupus čini našem organizmu
Šta sve kiseli kupus čini našem organizmu
Sputnik Srbija
Kiseli kupus je neizostavna namirnica srpske trpeze, a pritom je izvor brojnih vitamina i povoljno utiče na organizam. Najmanje je pet razloga zbog kojih kiseli... 15.11.2021, Sputnik Srbija
2021-11-15T14:17+0100
2021-11-15T14:17+0100
2021-11-15T14:17+0100
društvo
stil života
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0a/04/1130397989_0:1442:2000:2567_1920x0_80_0_0_d162c4d050af58a659e8d07480050354.jpg
HranljivostOsim što je niskokaloričan (i broji oko 30 kalorija po šoljici), sadrži i značajne hranjive materije poput vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vlakna, gvožđa, bakra, mangana, folata i kalijuma.Dobar za crevaBudući da je fermentisana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a probiotici deluju delotvorno kada su u pitanju zatvor, dijareja povezana sa upotrebom antibiotika i infekcija, kao i sindrom iritabilnih creva.Jača imuni sistemBudući da otprilike 70 do 80 posto naš imunitet zavisi od zdravlja creva ta dva sistema su neraskidivo povezana, što znači da bilo koja hrana koja podržava zdrava creva podržava i zdrav imuni sistem.Dobar izvor vlakanaNasumično kontrolno ispitivanje pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentisana hrana za koju je klinički dokazano da pomaže kod sindroma iritabilnih creva.Probiotička vlakna pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crevima, piše gastroenterolog Marvin Sing.Prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedna šoljica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što je jednako 15 posto dnevne preporučene vrednosti.Utiče na smanjenje stresaPokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti creva i mozga. Zdrava creva osnov su za funkcionisanje čitavog ljudskog organizma, prenele su Novosti.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0a/04/1130397989_0:1255:2000:2755_1920x0_80_0_0_712f75595f12f5f97cdd8ba0800e6700.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
stil života, društvo
Šta sve kiseli kupus čini našem organizmu
Kiseli kupus je neizostavna namirnica srpske trpeze, a pritom je izvor brojnih vitamina i povoljno utiče na organizam. Najmanje je pet razloga zbog kojih kiseli kupus treba uvrstiti u ishranu.
Osim što je niskokaloričan (i broji oko 30 kalorija po šoljici), sadrži i značajne hranjive materije poput vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vlakna, gvožđa, bakra, mangana, folata i kalijuma.
Budući da je fermentisana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a probiotici deluju delotvorno kada su u pitanju zatvor, dijareja povezana sa upotrebom antibiotika i infekcija, kao i sindrom iritabilnih creva.
Budući da otprilike 70 do 80 posto naš imunitet zavisi od zdravlja creva ta dva sistema su neraskidivo povezana, što znači da bilo koja hrana koja podržava zdrava creva podržava i zdrav imuni sistem.
Nasumično kontrolno ispitivanje pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentisana hrana za koju je klinički dokazano da pomaže kod sindroma iritabilnih creva.
Probiotička vlakna pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crevima, piše gastroenterolog Marvin Sing.
Prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedna šoljica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što je jednako 15 posto dnevne preporučene vrednosti.
Utiče na smanjenje stresa
Pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti creva i mozga. Zdrava creva osnov su za funkcionisanje čitavog ljudskog organizma,
prenele su Novosti.