- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD spremaju sankcije Belorusiji

© AFP 2023 / MARK WILSONTabla ispred zgrade Stejt departmenta u Vašingtonu
Tabla ispred zgrade Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Američka administracija priprema novi paket sankcija protiv Belorusije u vezi sa situacijom sa migrantima na belorusko-poljskoj granici, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
„Takođe u koordinaciji sa Evropskom unijom, našim partnerima i saveznicima, pripremamo sankcije koje će režim (predsednika) Aleksandra Lukašenka pozvati na odgovornost za njegove kontinuirane napade na demokratiju, ljudska prava i međunarodne norme“, rekao je Prajs na redovnom brifingu.
On je naglasio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da blisko sarađuju sa svojim evropskim saveznicima na daljim koracima prema Minsku.
Ranije je saopšteno da su ministri spoljnih poslova EU doneli odluku o petom paketu sankcija Belorusiji i ne sumnjaju u potrebu za šestim.
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala