Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Popović i Manturov o daljem jačanju odnosa Srbije i Rusije

© Foto : MinistarstvoMinistar za inovcije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim
Ministar za inovcije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Ministar za inovcije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim sa kojim je razgovarao o daljem jačanju odnosa dve zemlje na strateškim osnovama.
Popović je istakao da je predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, planirana za 25. novembar, prilika da dve zemlje potvrde najbolje političke i ekonomske odnose koji su dostigli najviši nivo u istoriji.
Takođe, Popović kaže i da se očekuje da tokom susreta Vučića i Putina budu potpisani brojni bilateralni sporazumi, a svakako najvažniji od njih je onaj za snabdevanje Srbije prirodnim gasom iz Rusije.
"Osim toga, pripremaju se i drugi sporazumi koji će ekonomsku saradnju dve zemlje podići na još viši nivo, ali i otvoriti nove perspektive razvoja odnosa Srbije i Rusije u oblasti istraživanja, inovacija, medicine", rekao je Popović.
Istakao je da je Rusija bratska država i pouzdan partner Srbije, koji našu zemlju nije ostavio na cedilu u najtežem momentu njene borbe protiv korona virusa, saopšteno je iz kabineta ministra Popovića, koji je ujedno i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.
Popović je naveo i da zahvaljujući predsednicima dve zemlje, Srbija danas proizvodi na svojoj teritoriji rusku vakcinu Sputnjik V i jedna je od najbolje snabdevenih zemalja ruskom vakcinom na svetu.
Popović i Manturov potvrdili su da je srpska strana pokrenula proceduru za registraciju vakcine Sputnjik Lajt u Srbiji, čime će Srbija postati prva zemlja u Evropi koja primenjuje te visoko efikasne "buster" vakcine.
Sagovornici su razgovarali i o drugim projektima od značaja za dve države, a pre svega u oblasti saobraćaja, infrastrukture i energetike, a za koje se očekuje da budu potvrđeni na najvišem nivou tokom susreta dvojice predsednika u Moskvi.
Popović i Manturov sastali su se u okviru sajma avijacije "Dubai Er Šou", koji se ove nedelje održava u Dubaiju, a na kojem se predstavljaju gotovo svi vodeći proizvođači vojne i civilne avioindustrije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala