- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pentagon optužuje: Nismo dobili nikakva upozorenja od Rusije o testiranju protivsatelitskog oružja

CC BY-SA 2.0 / La Citta Vita / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Američka vojska nije dobila nikakva upozorenja od svojih ruskih kolega o testiranju protivsatelitskog oružja, tvrdi portparol Pentagona Džon Kirbi.
U Pentagonu kažu da bi rusko protivsatelitsko oružje moglo da predstavlja pretnju po Sjedinjene Američke Države i druge kosmičke sile.
Pomno pratimo različita sredstva koje Rusija, izgleda, želi da napravi, a koja mogu da ugroze ne samo interese naše nacionalne bezbednosti, već i drugih kosmičkih sila“, istakao je Kirbi.
Pentagon deli zabrinutost Stejt departmenta koji je ranije izneo tvrdnju da je Rusija testirala protivsatelitsko oružje koje je, po mišljenju Vašingtona, ugrozilo Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).
Kirbi je upozorio da su ruska testiranja pre svega opasna zbog oblaka svemirskog otpada koji ugrožava i MSS i njenu posadu.
Kako je rekao, SAD se zalažu za razvoj univerzalnih normi kojima bi se rukovodila svetska zajednica pri istraživanju svemira.

Šta kažu u Stejt departmentu

Optužbama na račun Rusije se pridružio i američki Stejt department.

„Ruska Federacija je danas izvela neodgovorno testiranje rakete protiv jednog od njenih satelita“, istovremeno je naveo portarol američkog Stejt departmenta Ned Prajs, dodajući da je to navodno dovelo do pojave mnoštva delova svemirskog otpada koji sada „ugrožava interese svih zemalja“.

SAD će raditi sa saveznicima i partnerima na odgovoru na te neodgovorne postupke Rusije, kaže portparol Stejt departmenta.
Prema rečima Prajsa, Stejt department računa na stabilnije, predvidljivije odnose sa Rusijom, ali je prerano govoriti o tome.
„SAD i Rusija bi mogle da imaju stabilniji, predvidiviji odnos, ali aktivnosti poput ovih koje smo videli danas sa testiranjem protivsatelitskog naoružanja, akcije koje vidimo duž granice sa Ukrajinom i drugo, sve to ukazuje da je prerano reći da smo uspeli da ostvarimo ovakav odnos“, ocenio je portparol, nazivajući izjave Moskve o militarizaciji svemira „neiskrenim i licemernim“.

London: Rusija zanemarila bezbednost svemira

Istovremeno, britanski ministar odbrane Ben Volas optužio je Rusiju da je navodno zanemarila bezbednost svemira i stvorila pretnju za satelite i svemirske letelice. On je izneo tvrdnju da je „Moskva testirala antisatelitsko oružje usled čega se u Zemljinoj orbiti stvorio potencijalno opasan svemirski otpad“.
Činjenica da je Ruska Federacija testirala protivsatelitsku raketu, „što je izazvalo razorne posledice, pokazuje potpuno zanemarivanje bezbednosti i dugoročne stabilnosti“ u svemirskom prostoru, smatra Volas.
Američke vlasti su u ponedeljak optužile Rusiju za testiranja protivsatelitskog oružja koje je, prema njihovim podacima, stvorilo oblak svemirskog otpada koji predstavlja opasnost za posadu Međunarodne svemirske stanice.
Sa svoje strane, „Roskosmos“ je saopštio ranije da će se MSS uskoro približiti svemirskom otpadu i da će se zbog bezbednosti posada skloniti u svemirske brodove.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Blinken pozvao Rusiju i Kinu da odustanu od ispitivanja protivsatelitskog oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala