- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Oružje osvete: Šta se dešava između Francuske i Britanije dok EU vodi hajku protiv Belorusije

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUEN Izbeglički kamp u Kaleu
Izbeglički kamp u Kaleu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Dok traje hajka na Belorusiju zbog migrantske krize na granici sa Poljskom, a vlasti u Minsku se kažnjavaju novim sankcijama Evropske unije zbog navodne „instrumentalizacije migranata u političke svrhe“, Brisel upadljivo ćuti na poteze Francuske iz koje ilegalni imigranti u rekordnom broju prelaze u Veliku Britaniju.
Naime, u četvrtak je oko 1000 ljudi čamcima prešlo La Manš kako bi stigli do Velike Britanije, što je novi rekord u migrantskim prelascima ovog kanala u jednom danu. Pet plovila za spašavanje i četiri broda pograničnih snaga ispratili su grupe migranata do grada Dovera, a iz vladajućih krugova u Londonu optužuju Francusku da je izgubila kontrolu nad situacijom.
Prema rečima dopisnika srpskih medija iz Londona Siniše Ljepojevića, problem Britanaca sa migrantima koji dolaze iz Francuske je ozbiljan i traje godinama, ali je bio na potpuno drugačijem nivou dok je ta zemlja bila članica Evropske unije. Međutim, kada je Velika Britanija izašla iz Unije došla su i nova pravila.
„Podsetio bih da su jedan od razloga zašto su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije bili upravo migranti, a da je britanska vlada obećala da će mnogo oštrije da kontroliše priliv ilegalnih migranata. To jedno vreme zaista jeste funkcionisalo, ali se najednom desilo da je priliv migranata povećan. Primera radi, prošle godine je u Britaniju iz Francuske došlo oko 8000 migranata, ali je ove godine došlo oko 24000. Pritom, Velika Britanija pripada Konvenciji o ljudskim pravima i oni imaju neke obaveze prema ljudima koji dolaze do njene obale, odnosno – ne mogu ih vratiti, pa je ovaj problem došao do jednog višeg nivoa od kako Britanija nije članica Unije“, objašnjava Ljepojević.

EU vodi hajku na Belorusiju, a ćuti na poteze Francuske

Kako dodaje, mnogi veruju da Francuska, kao najveći protivnik izlaska Britanaca iz EU, migrante koristi kao „oružje osvete“ prema Britaniji i oni predstavljaju deo jednog kompleksnog odnosa Londona i Pariza posle izlaska Britanije iz EU.
„Francuska je sada praktično napravila jedan eksteritorijalni prostor blizu granice sa Belgijom gde ilegalni imigranti žive u nekim šatorima i odatle se prebacuju prema Velikoj Britaniji. Ima dosta informacija da taj novi kamp u Francuskoj kontrolišu trgovci ljudima, a gotovo je javna tajna da oni prevoze ljude iz raznih zemalja, poput Poljske, i dovoze ih tu. Znaju se čak i registracije automobila i reč je uglavnom o državljanima Velike Britanije koji trguju ljudima. To je dakle jedan veoma kompleksan problem koji se za dnevno političku upotrebu koristi u tim obračunima sa Francuskom. Naime, Francuska ne odustaje od „kažnjavanja“ Britanije, a nedavno smo imali i „hapšenje“ britanskog ribarskog broda u francuskoj luci“, primećuje Ljepojević.
Prema njegovim rečima, vrlo je teško videti da li tu nešto može da se promeni jer Konvencija o ljudskim pravima britansku policiju sprečava da ilegalne imigrante vrati kada dođu do britanskih voda, a istovremeno ne postoji instrumentarijum da Francuska zadrži te ljude.
„Javna je tajna da je tu reč o trgovini ljudima i da Francuska to toleriše, daje im prostor, a francuska policija mnoge čak i dovlači do britanskih teritorijalnih voda. Tako da je to deo jednog opšteg haosa koji vlada među državama Evrope“, kategoričan je naš sagovornik.

Ilustracija licemerja

Na pitanje da li se u tom smislu može povući paralela sa dešavanjima na belorusko-poljskoj granici i da li su na delu dvostruki aršini Evropske unije koja, sa jedne strane, toleriše ponašanje Francuske, a kažnjava Belorusiju optužujući je da koristi migrante kao sredstvo političkog pritiska, Ljepojević je jasan:
„Apsolutno. To je još jedna, očigledna ilustracija tog licemerja kojem smo svedoci svakoga dana. Francuska nešto radi, a za to ne da nije kažnjena nego nikome ni u Britaniji ni u drugim zemljama ne pada na pamet da traži bilo kakve sankcije, ali kada je u pitanju Belorusija onda je to „veliki geopolitički problem“. Pritom, na belorusko-poljskoj granici ima oko 2000 ljudi, a u tom novom kampu u Francuskoj blizu belgijske granice, gde je praktično eksteritorijalnost koju ne kontroliše francuska vlast, trenutno ima oko 37000 ljudi. Sve je, dakle, postalo politika, a mi smo svedoci jednog neverovatnog licemerja koje neće ništa dobro da donese, ali je još jedna izuzetno očigledna činjenica o stanju savremenog sveta i toga do koje mere to licemerje može da ide.“
Iako o Velikoj Britaniji niko, naravno, ne govori o sankcijama Francuskoj, ima ideja, kaže naš sagovornik, da se smanji uvoz sireva ili vina i da se na taj način „kazni“ Francuska.
„Međutim, to je jednostavno nemoguće jer vino ne uvozi država već privatne kompanije. To je još jedan od problema savremenog zapada, to što je vlast prešla u privatne kompanija, tako da je situacija takva kakva jeste i uprkos tome što su sami Britanci veoma nezadovoljni, nema nekih promena, a sve ovo je deo opšteg haosa u kome savremeni svet živi već neko vreme“, navodi Siniša Ljepojević.
Evropska unija uvela je strože sankcije Belorusiji vezano za migrante, što znači da se njihov obim sada može proširiti i na aviokompanije, turističke agencije i bilo koga ko je umešan u ilegalno dovođenje migranata na granice EU.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala