- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Novi trend među velikim svetskim kompanijama, razbijaju se na više manjih delova

© REUTERS / Russell BoyceReakcija radnika britanske brokerske kompanije na stanje na Evropskoj berzi dan nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU
Reakcija radnika britanske brokerske kompanije na stanje na Evropskoj berzi dan nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Među velikim svetskim kompanijama i konglomeratima pojavio se novi trend. Samo u poslednjih nekoliko dana objavljeno je da će se „Džonson i Džonson“, „Tošiba“ i „Dženeral Elektrik“ razdvojiti u nekoliko manjih entiteta. Za ovaj potez, stručnjaci kažu, ima nekoliko razloga.
„Džonson i Džonson“ se deli u dve kompanije, jednu za potrošačke proizvode a drugu za medicinske uređaje. Mnoge druge farmaceutske kompanije su to isto uradile u proteklih par godina („Fajzer“, „Merk“), ali trend nije samo zahvatio farmaceutsku industriju.
„Kako bi preživele i mogle da isprate trendove na tržištima, kompanije sada posmatraju svoje najprofitabilnije grane i fokusiraju se na njih“, izjavila je za američke medije direktorka odeljenja za investicione strategije SoFi-ja, Liz Jang.

Talas razbijanja firmi

Velike kompanije širom sveta se smanjuju iz dana u dan.
Tehnološki gigant „Del“ nedavno je otvorio posebnu firmu za svoj klaud biznis. Modna kompanija „Limitid brends“ se podelila u „Bet i Bodi Vorks“ i „Viktorija sikret“. IBM je odvojio od sebe „Kindril“.
„Imamo slobodu da se pojavimo i na tom tržištu. Nastavićemo da poslujemo sa IBM-ovim mušterijama, ali ćemo i da širimo partnerstva sa drugim“, rekao je jednom prilikom direktor te kompanije.

„Džonson i Džonson“

Kompanija namerava da završi planirano razdvajanje u roku od 18 do 24 meseca, prenosi Rojters.
Akcije „J&J“ su na ovu vest reagovale skokom od 4 posto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Njujorške berze.
Agencija AP navodi da će preduzeće koje prodaje lekove na recept i medicinske uređaje zadržati ime „Džonson i Džonson“.
„Nakon sveobuhvatne analize, upravni odbor i menadžerski tim smatraju da je planirano razdvajanje poslovanja najbolji način za jačanje naših napora u pružanju usluga pacijentima, potrošačima i zdravstvenim radnicima, za otvaranje novih mogućnosti našem globalnom timu, za rast profitabilnosti i, što je najvažnije, za poboljšanje zdravstvene zaštite ljudi širom sveta“, naveo je u saopštenju izvršni direktor Aleks Gorski.

„Dženeral Elektrik“

Kompanija je saopštila da planira da se podeli u tri deoničarska društva.
Time želi da smanji dug i pojednostavi svoje poslovanje, a potez je doveo do skoka akcija za 15 odsto u pretprodajnom trgovanju. Kompanija je saopštila da će spojiti GE Renewable Energy, GE Power i GE Digital u jednu kompaniju i odvojiti svoj GE Healthcare početkom 2023.
Tako će kombinovanim poslovanjem za obnovljivu energiju, struju i digitalno poslovanje rukovoditi Skot Strazik, a Piter Arduini će voditi sektor zdravstvene zaštite, navodi se u saopštenju kompanije.
Glavna kompanija će se fokusirati na poslove vazduhoplovstva, a koje će voditi glavni izvršni direktor Lorens Kalp, preneo je „Blic biznis“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala