Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

MUP Srbije i RTS najavili serijal filmova o ratu na Kosovu i Metohiji

© Foto : MUP SrbijePredstavljanje novog serijala dokumentarno-igranih filmova „Dosije Kosovo“
Predstavljanje novog serijala dokumentarno-igranih filmova „Dosije Kosovo“ - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Ministarstvo unutrašnjih poslova i Radio-televizija Srbije predstavili novi serijal dokumentarno-igranih filmova „Dosije Kosovo“, koji se bavi hronologijom dešavanja i sudbinama civila i pripadnika policije na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2001. godine.
Serijal će obuhvatiti šest filmova, a prva dva će biti emitovana početkom naredne godine i posvećena su stradalim civilima i 118 policajaca nastradalih na Kosovu i Metohiji 1998. godine.

„Dosije Kosovo“

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, najavljujući serijal, istakao je da Ministarstvo ima obavezu da sačuva istinu o vremenu albanske oružane pobune i NATO agresije na našu zemlju.
„Zato obrađujemo ovaj važan deo, od 1998. godine kada je policija praktično vodila borbu sa šiptarskim teroristima, pa sve do 2001. kada imamo poslednji deo oružane pobune na prostoru Preševa i Bujanovca“, rekao je Vulin.
Kako je naglasio, Srbiji su decenijama zabranjivali da pamti, da se podseća i da piše svoju istoriju.
„Decenijama su najlošiji među nama odlučivali da je bolje da ne govorimo istinu, da tom istinom ne bi uvredili one koji su nam ubijali decu. Ministarstvo unutrašnjih poslova, baš kao i nekada Ministarstvo odbrane, neće dozvoliti da se tako nešto ikada više ponovi i uradi“, rekao je ministar.
Vulin je rekao da je serijal organizovan, sistematičan, dokumentovan i na istini i dokazima zasnovan način da se ispriča srpska priča i naša istorija.
„Ako mi ne budemo pisali svoju istoriju, pisaće nam je drugi. Kada god drugi pišu našu istoriju, mi smo agresori, ubice, za našu decu nema pravde“, rekao je Vulin i dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova ponosno na saradnju sa RTS.
Iz te saradnje će se realizovati bar šest filmova, navodi se u saopštenju i dodaje da će filmovi obraditi sve što se dešavalo na prostoru Kosova i Metohije, sve što je prethodilo NATO agresiji i što je bilo oružana pobuna od 1998. do 2001. godine.
„Svaka priča će biti ispričana, svaka će biti dokumentovana, nijedno naše ime neće biti zaboravljeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova ima obavezu da štiti bezbednost, sigurnost, imovinu i čast svakog građanina Srbije, ali ima i obavezu da sačuva sećanje“, naglasio je Vulin.
Kako je istakao, „zato što smo zaboravili Jasenovac, doživeli smo Oluju i zato što nismo pričali o balistima, dočekali smo UČK“.
„Budemo li i to prećutali dočekaćemo ponovo neko zlo. To više ne sme da se ponovi. Srpski narod će pisati svoju istoriju, zato što nema čega da se stidi u njoj, zato što je naša borba bila velika, zato što naša borba nije završena“, kazao je ministar i poručio:
„Neću dopustiti da se već sada, ne tako davno od rata i oružane šiptarske pobune, priča kako su svi bili samo žrtve rata, kako su sve to tragične ljudske sudbine. Nisu tragične ljudske sudbine. Tragične ljudske sudbine su naša pobijena deca, a oni koji su ih ubijali su zločinci i mi nećemo prestati da tražimo pravdu“.

Ekskluzivna svedočenja

Autorka i rediteljka filmova Slađana Zarić precizirala je da prvi film pokriva događaje koji su se desili u periodu od marta i aprila, kada su krenuli oružani sukobi između terorističke UČK i prvenstveno, snaga policije, pa do kraja septembra 1998. kada se završilo ono što se u mnogim udžbenicima naziva „velika letnja ofanziva“.
Drugi film koji će biti prikazan početkom sledeće godine je Račak, navela je Zarićeva i dodala da će gledaoci RTS-a prvi put moći da se upoznaju sa onim što se tamo dešavalo, po hronologiji dešavanja iz sata u sata.
„Priča o jednoj policijskoj akciji koja je briljantno izvedena, a koja je na kraju predstavljena kao jedno strašno stradanje civila. Prvi put će u ovom projektu, RTS-a i MUP-a, pričati oni koji su tog 15. januara 1999. bili u Račku“, precizirala je Zarićeva.
Istakla je da je dokumentarne filmove „Ratne priče sa Košara“ i „Ratne priče sa Paštrika“ radila jer je smatrala da treba pružiti zahvalnost ljudima i dečacima koji su tada branili otadžbinu.
Zarić je rekla da joj je motiv za serijal „Dosije Kosovo“ bila želja da žrtve i njihova stradanja kroz te filmove budu deo kolektivnog sećanja srpskog naroda i ukazala da su oni koji 1998. godine nisu živeli na KiM, vrlo malo upoznati sa onim što se tamo dešavalo.
„Kada sam počela da istražujem, zajedno sa svojim timom, ono što se dešavalo 1998. godine, bila sam iznenađena i šokirana. To su bile svakodnevne otmice u periodu od maja do prve polovine jula. Ljudi su otimani iz kuća, na putu, niko tada nije bio siguran. UČK teroristi otimali su građane i odvodili ih u logore. Mi smo to tada zvali improvizovani zatvori, ja sam prihvatila terminologiju Haškog tribunala, a to je da su to logori UČK“, rekla je Zarićeva.
Sve dramatizacije, kako je istakla, rađene su na osnovu autentičnih svedočenja žrtava i njihovih familija, kao i na osnovu svedočenje Albanaca koja su data Haškom tribunalu prilikom procesa koji su vođeni protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimalja.
Zarićeva je navela da će u filmovima po prvi put biti prikazana ekskluzivna svedočenja koja su tada data našim službama bezbednosti.
Kako je istakla, samo u Orahovcu oteto je oko 100 ljudi, od kojih je 41 telo nađeno u masovnim grobnicama, a iz sela Retimlje ubijeno je 15 članova porodice Kostić.

Preživeli svedok strašne tragedije

Dragica Božanić iz Opteruše, kojoj su te 1998. godine na Kosovu i Metohiji oteti i ubijeni šesnaestogodišnji sin, suprug i drugi članovi porodice, kao i meštani Retimlja, Orahovca, Zočišta, posvedočila je o strašnoj tragediji koju je preživela.
Navela je da su albanski teroristi najpre isključili struju, a potom otvorili vatru na selo Opteruša koja je trajala celu noć.
Prema njenim rečima, pokupili su sve Srbe iz sela i traktorima odvezli u selo Pećane gde su razdvojili muškarce i žene, naoružani teroristi UČK su ih ispitivali, da bi potom žene prebacili u Zočište, gde su ih smestili u manastir.
Nakon što je na manastir bačena bomba, kako je rekla, premešteni su u selo Semetište, gde su monahe i žene ispitivali, a jednog monaha su odveli, držali celu noć, nakon čega je vraćen isprebijan.
Žene i monasi su oslobođeni posredstvom Međunarodnog crvenog krsta, a svi muškarci iz Retimlja, Orahovca, Opteruše su ubijeni i njihova tela su 2005. nađena u dve masovne grobnice u Mališevu i Volujku.
U okviru predstavljanja i najave serijala „Dosije Kosovo“, prikazane su dramatizovane scene koje prikazuju UČK logor Jablanica, koji se nalazio u selu u Metohiji, u operativnoj zoni kojom je tada komandovao Ramuš Haradinaj, saopštio je MUP.
Odavanje pošte žrtvama zločina u Goraždevcu - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Nekažnjivi zločini nad Srbima, jedini pravni lek – zaborav?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala