- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ministar unutrašnjih poslova Srpske: Dodik je jedan od trenutno najugroženijih političara

© REUTERS / DADO RUVICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, sigurno jedan od trenutno najugroženijih političara u zemlji.
„Mi smo toga svakako svesni. Pratimo stanje, reagujemo na potencijalne pretnje i naravno, prilagođavamo mere obezbeđenja“, rekao je Lukač.
Lukač je, u intervjuu za portal „Fakti“, objasnio da se Dodik obezbeđuje na osnovu Uredbe o određivanju ličnosti i objekata koji se posebno obezbeđuju, a da se mere obezbeđenja realizuju u skladu sa Uputstvom o obimu i načinu vršenja poslova posebnog obezbeđenja.
„Posebno obezbeđenje se preduzima u skladu sa kategorijom ličnosti, a srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik predstavlja ličnost prve kategorije“, naglasio je Lukač.

„Pretnje bošnjačkih političara Srpskoj pokazuju i na kakvim nogama stoji BiH“

Povodom sankcija koje je pominjao specijalni izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i na pitanje da li to smatra direktnom pretnjom političarima koji vode Republiku Srpsku, Lukač je kazao da je mnogo pretnji i pritisaka poslednjih dana upućeno prema Republici Srpskoj.
„Izjavu gospodina Eskobara ne bih komentarisao, ali bih zato najoštrije osudio kojekave izjave, pre svega bošnjačkih političara koji ‘prizivaju’ međunarodnu zajednicu da reaguje, Eufor da pošalje vojne trupe, pričaju o spremnosti, naoružanju, posredstvom medija plasiraju razne dezinformacije, a sve u cilju destabilizacije i stvaranja ratno-huškačke atmosfere“, ocenio je Lukač.
Kako je naveo, to pokazuje stepen njihove neozbiljnosti, ali i na kakvim nogama stoji BiH.
„Ti ljudi su, sudeći bar po njihovim izjavama, spremni i na eskalaciju sukoba, da bi bilo onako kako ‘oni’ smatraju da u BiH treba da bude. To nije demokratija, a nije ni nezavisnost, ni stabilnost“, rekao je Lukač.
Lukač je istakao da smatra da to ne zaslužuju ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci.
„Već skoro tri decenije narod se zastrašuje pričama o potencijalnim etničkim sukobima i podelama, ubeđuju nas da moramo imati strance u sudovima i tužilaštvima, da ne možemo ništa sami i — evo dokle smo došli. Da stojimo skoro tri decenije u istom mestu, bez pomaka“, naveo je Lukač, dodajući da smatra da je cilj svih da žive normalne živote i da se ostvari napredak.
U kontekstu očekivane sednice Skupštine Srpske o povlačenju saglasnosti na prenos nadležnosti na nivo BiH, Lukaču je postavljeno i pitanje kako će se to odraziti na lična dokumenta i izdavanje dokumenata koja će biti vraćena u nadležnost Republike Srpske.
Ističući da su građani Republike Srpske prioritet, Lukač je rekao da će se sve uraditi da njihova prava nijednog trenutka ne budu dovedena u pitanje.

„Nama nije namera da zaključamo naše građane da ne mogu da izađu iz Republike Srpske ili da ne mogu jednostavno da putuju, niti nam je namera da sprečimo naše građane da mogu da koriste svoja vozila, vozačke i saobraćajne dozvole. Na taj način bi sprečili promet i roba i usluga i naneli bismo štetu RS, a to nikome nije namera...“, poručio je Lukač.

Lukač je prokomentarisao i nedavno održanu posebnu sednicu na kojoj opozicija nije pružila podršku vetu na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koje je pokrenuo srpski član Predsedništva BiH, ocenjujući da je to izgledalo kao pokušaj političkog razračunavanja sa Miloradom Dodikom.
„Ne znam da li su u tom trenutku oni uopšte mislili o srpskom nacionalnom interesu ili o interesu građana koji su ih doveli u poslaničke klupe“, kazao je Lukač.
On smatra da je opozicija podlegla pritisku stranaca i političkog Sarajeva, zanemarujući interese Republike Srpske.
„Narod to prepoznaje i verujem da će ih za kazniti na sledećim izborima“, dodao je Lukač.
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
REGION
Prekretnica za Republiku Srpsku: Podvlačenje crte koja se ne prelazi i konačni test jedinstva
Sastanak srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara  - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
REGION
Iza vrata „susreta džinova“: Amerika menja retoriku — Eskobar iznenadio Dodika i čuo jasan stav
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala