- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Isprebijana ajkula uzburkala društvene mreže /video/

© Foto : screenshot/Sea Dragon FilmsIsprebijana ajkula u vodama Južne Australije
Isprebijana ajkula u vodama Južne Australije - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
U vodama južne Australije fotograf Din Sparkman zabeležio je nesvakidašnji prizor. Snimiti veliku belu ajkulu je već uzbudljivo samo po sebi, ali ova je bila drugačija – puna ožiljaka.
Ovaj podvodni fotograf i snimatelj je na svom kanalu postavio snimak na kom se vidi tri metra dugo stvorenje, čija je čitava desna strana tela, od vrha nosa do kraja peraja, prekrivena ožiljcima i posekotinama.
Iako izranjavana, velika bela ajkula na snimku mirno pliva vodama u blizini ostrva Neptun.
Sprakman je rekao da nikada nije video veliku belu u tako lošem stanju.
„To je predivna ajkula koja je prošla kroz sito i rešeto“, rekao je on. Iako je delovalo da trpi velike bolove, ona je bila ekstremno mirna.
Njegov snimak izazvao je mnogo komentara na društvenim mrežama. Najviše se polemisalo oko toga šta je uzrok povreda? Posebno je važno reagovati ako je uzrok čovek.
Sprakman je naveo da je njegova pretpostavka da je „glavni krivac“ za ožiljke na telu ajkule propeler nekog velikog broda ili kavez za tune u kojima se ajkule često zaglave.
„Međutim, dok sam je snimao kako pliva, primetio sam da su neki od ožiljaka stari, a neki sveži“, dodao je i istakao da ga je to dodatno zbunilo.
Bilo je i onih koji misle da su ogrebotine posledica očešavanja ajkule o koralni greben, sukoba oko ženke, a možda i posledica neprijatnog susreta sa ražama. Zbog karakterističnih ožiljaka na nosu, ima onih koji misle da su to „uspomene“ na susret sa omiljenim plenom – fokama, prenosi Nacionalna geografija.
Sprakman je snimak postavio u januaru ali je ove sedmice postao viralan. Velike bele ajkule su najveće ribe predatori na svetu. Njihova tela u obliku torpeda im omogućavaju da dostignu brzinu od 56 km/č. Procenjuje se da ih je u vodama Australije ostalo svega oko 5500.
Riba progutala ajkulu: Neverovatan snimak sa dna mora - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2020
Riba progutala ajkulu: Neverovatan snimak sa dna mora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala