- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Evro pao na 18-mesečni minimum prema „švajcarcu“

© Sputnik / SputnjikŠvajcarski franak
Švajcarski franak - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Evro je danas zabeležio najnižu vrednost prema švajcarskom franku od maja 2020, a dolar fluktuira oko 16-mesečnog maksimuma pošto su trgovci podigli opklade da će Federalne rezerve (FED) ubrzati povećanje kamata zbog najnovijih podataka o rastu američke inflacije.
Upravo je zbog narastajućeg straha od inflacije i zabrinutost zbog pandemije kovida 19 koja pritiska globalni ekonomski rast, švajcarski franak, kao sigurno utočište za ulaganja, dostigao preko noći najviši nivo u poslednjih godinu i po dana od 1,0530 franaka prema evru, navodi Rojters.
Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila pred odborom Evropskog parlamenta za ekonomska pitanja da uska grla u lancu snabdevanja i rastuće cene energije usporavaju rast evrozone i da će se inflacija u tom bloku zadržati na visokom nivou čak duže nego što se mislilo.
Lagard je dodala da će potrošačke cene u evrozoni ublažiti rast sledeće godine.
Član Upravnog odbora Nacionalne banke Švajcarske Andrea Mehler rekla je da skromna inflacija u njenoj zemlji, po godišnjoj stopi od oko 1,2 posto, ograničava rast franka.
Ona je ponovila da će Nacionalna banka Švajcarske ostati posvećena intervencijama na deviznom tržištu čiji je cilj da, u slučaju potrebe, ograniče efekte koje bi snažan franak imao na izvozno orijentisanu ekonomiju Švajcarske.
Dolar, još jedno sigurno utočište na valutnim berzama, trguje se neznatno ispod 16-mesečnog maksimuma koji je dostigao u petak, nakon što su podaci o oktobarskoj stopi inflacije u SAD od 6,2 procenta podstakli očekivanja na tržištima da će FED do jula iduće godine krenuti s prvim povećanjem referentne kamatne stope.
Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, skliznuo je za 0,1 procenat na 95,038 poena, dok trgovci iščekuju naznake o planovima FED-a vezanim za povećanje kamate.
Investitori će danas pomno pratiti i eventualne izjave sa virtuelnog samita predsednika Džoa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga.
Evro je ojačao prema valuti SAD-a za 0,1 posto na 1,1452 dolara, ali je i dalje blizu svog najnižeg nivoa u poslednjih 16 meseci, koji je registrovan u petak.
Britanska funta je porasla za 0,2 procenta na 1,3436 dolara, na startu trgovačke nedelje u kojoj se očekuje mnoštvo statističkih podataka — o zaposlenosti, inflaciji i maloprodaji, a koji bi mogli da budu signal trgovcima u pogledu nedoumica da li će Banka Engleske podići kamatne stope u decembru. Funta je u petak dotakla dvogodišnji minimum prema dolaru, preneo je Tanjug.
Raskrsnica valuta - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
EKONOMIJA
Evro i funta na nizbrdici
Američki dolari, funte, japanski jen, kineski juan evro - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
EKONOMIJA
Valute sve više klize, razlog više nego opasan
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala