- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU spremila peti paket sankcija Minsku

© AP Photo / Francisco SecoZastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova EU doneli su političku odluku o petom paketu sankcija Belorusiji i ne sumnjaju u potrebu za šestim, izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.
„Doneta je politička odluka u vezi sa petim paketom sankcija. Niko nije sumnjao da će biti potreban i šesti deo“, rekao je Rau.
Ovo je potvrdio i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Dogovorili smo se da uvedemo novi paket sankcija. Trebalo bi da bude finalizovan narednih dana“, rekao je on posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.
Borelj je objasnio i da će proširenjem kriterijuma za režim sankcija EU sada moći da uključi u sankcije i lica koja su uključena u prevoz migranata u Belorusiju i na granicu Evropske unije.
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala