- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Džonson: Ne podržavamo Ukrajinu zato što smo neprijateljski nastrojeni prema Rusiji

© AP Photo / Kirsty WigglesworthBritanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Velika Britanija ne podržava suverenitet Ukrajine zbog toga što želi da bude neprijateljski nastrojena prema Rusiji, izjavio je britanski premijer Boris Džonson.
Prema njegovim rečima, „koncept koalicija koje se ujedinjuju oko nauke, bezbednosti, vrednosti, finansija, diplomatije i pre svega ljudi, treba da bude u osnovi onoga što Globalna Britanija radi”. Međutim, „neke zemlje“ neće krenuti ka demokratiji slobodnog tržišta, dodao je on.

„Trebalo bi da imamo veze sa tim i da se nosimo sa tim, moramo imati maksimalno prijateljske i pragmatične odnose. Ali, posledica toga je što sve bliže sarađujemo sa onima koji dele naše vrednosti i želje. Stoga kada govorimo da podržavamo suverenitet i integritet Ukrajine, nije iz razloga što želimo da budemo neprijateljski nastrojeni prema Rusiji, ili jer želimo da na neki strateški način okružimo ili potkopamo tu veliku zemlju. To je zbog toga što smo privrženi demokratiji i slobodi koju sada dele na ogromnoj teritoriji evropskog kontinenta“, objasnio je premijer Britanije.

Džonson je apelovao da se ne zaboravi da je „upravo ruska krv omogućila pobedu nad nacizmom“.
Istovremeno, rekao je da smatra da će se Evropa uskoro naći pred izborom.
„Takođe se nadamo da će naši prijatelji možda shvatiti da će uskoro morati da se opredele između usmeravanja sve većeg broja ruskih ugljovodonika u džinovske nove gasovode ili zaštite Ukrajine, mira i stabilnosti“, ocenio je Džonson.
Premijer se osvrnuo i na situaciju sa migrantima na granici između Belorusije i Poljske, ističući da je London brzo reagovao kada je Varšava zatražila „pomoć da se izbori sa izmišljenom krizom na granici sa Belorusijom“.
Kakve se namere kriju iza iznenadnog podizanja tenzija između NATO-a i Rusije i zaoštravanja na ukrajinskom frontu u emisiji „Novi sputnjik poredak“ analiziraju vojni analitičar Ljuban Karan i Đuro Bilbija, urednik portala „Fakti“:
Libanski vojnici sa zastavom Velike Britanije - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
RUSIJA
Britanski mediji: London spremio specijalnu jedinicu u slučaju "invazije" Rusije u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala