- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Piksi otkrio zašto Mitrović nije počeo meč u Lisabonu

© Foto : Skrinšot / Fudbalski savez Srbije / JutjubDragan Stojković Piksi – selektor fudbalske reprezentacija Srbije
Dragan Stojković Piksi – selektor fudbalske reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, otkrio je dan nakon plasmana na Svetsko prvenstvo zbog čega Aleksandar Mitrović, strelac pobedonosnog gola nije bio u startnoj postavi.
Fudbaleri Srbije napravili su veliki uspeh i na gostovanju Portugaliji uspeli da obezbede učešće na Svetskom prvenstvu u Kataru naredne godine.
Veliki deo zasluga, igrači i navijači pripisuju Draganu Stojkoviću Piksiju, selektoru koji je preuzeo reprezentaciju u ključnom trenutku. Od momenta kada je Piksi došao, fudbaleri kao da su plesali na terenu, a jedan od onih koji se najviše istakao po golovima bio je Aleksandar Mitrović.
Baš iz tog razloga mnogo je onim koji su ostali zbunjeni kada su videli da je Piksi odlučio da meč sa Portugalijom počne bez najboljeg strelca u istoriji reprezentacije.
„Ja sam mu objasnio vrlo čisto i iskreno i rekao sam mu da u toj nekoj formaciji u tom nekom sistemu bolje će biti da ovako počnemo utakmicu. I rekao sam mu da je prvo poluvreme potpuno nebitno i ne rešava ništa. Da je drugo poluvreme period kada će se sve rešiti. Ti budi spreman za drugo poluvreme jer ćemo tu overiti vizu za Katar. I ispalo je tako“, otkrio je selektor reči koje je uputio Mitroviću.
„Na dan utakmice pre ručka imali smo šetnju ovde iza hotela u jednom parku i kada smo se vraćali u hotel razgovarali smo i rekao sam mu nešto što je potpuno razumeo i prihvatio naravno moju odluku bez pogovora. Iako je rekao da može i da je spreman“, objasnio je Piksi.
Selektor srpskog tima preneo je utiske ekipe dan posle velike borbe i plasmana u Katar.
„Mislim da smo ispunjeni emotivno. Sve ono što se desilo mislim da je zasluženo i opet upućujem akterima svega ovoga, igračima. Oni su izneli teret ovih brzih kvalifikacija. Ovaj rezultat koi se desio je zaista veliki. Pobediti Portugaliju na njihovom terenu je zaista fantastično. Osećam se lepo, ali potpuno smireno. Nema mesta nekoj euforiji niti sam ja tip koji nešto slavi. Uživam u ovom suncu i to je to“, rekao je Piksi.
Pred utakmicu u Lisabonu reprezentacija Srbije imala je trening, a fudbaleri su ga završili sa osmesima na licu. Piksi je oktrio šta je probudilo takvu atmosferu.
„Nisam od trenera koji traže samo disciplinu, naravno uvek mora da bude prisutna. Rekao si im prvo da zapamte jednu poslovicu koja glasi: Sve što možeš danas ne ostavljaj za sutra, to se odnosilo na ovu utakmicu. Tražio sam taj pas, igra kratkih pasova, da stojimo u sistemu kako treba. Rekao sam da ta lopta mora da ide pas, pas. pas, pa kada nemaju gde da vrate Rajkoviću. A onda Rajković uzme pa počne da zalama jednog, drugog i tako može u bolnicu da me otera. Tu je nastao smeh. To su lepe stvari, igrači koji su pod tenzijom, morate da ih opustite“, prepričao je selektor anegdotu.
Pred put u Portugaliju, fudbaleri Sribje na čelu sa selektorom delovali su samouvereno i spremno da naprave podvig, što i jeste filozofija kojom se Piksi vodi.
„Ja sam po prirodi optimista i u ovom poslu moraš da veruješ jer verovanje ti daje neku posebnu energiju. Ako ste pesimista i stalno ste u strahu, ako imate neku kočnicu, kako mislite da budete pobednik? Uspeh dolazi kao nagrada za neki rad, za nešto u šta verujete. To se desilo u ovim kvalifikacijama. Nije samo ova utakmica to pokazala mislim da je od prve utakmice pa do ove poslednje vladalo to verovanje“, ispričao je Piksi.
Fudbalska reprezentacija Srbije – slavlje posle pobede protiv Portugalije - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Katar 2022
Pucanj iz svih oružja: Srbija i Katar(za)!
Tim koji se plasirao u Katar ima iskustva sa velikim reprezentacijama poput Portugalije. Jedan deo igrača bio je deo ekipe koja je 2013. godine osvojila Evropsko prvenstvo u kategoriji do 19 godina.
„Radi se o jako kvalitetnim igračima i ličnostima i zaista otkako sam preuzeo ovaj posao nijedan jedini problem nisam imao sa njima. Ta neka hemija između nas je na visokom nivou. Oni su jako talentovani i dolaze u neke godine kada dolaze u igračku zrelost. Ja od njih tek očekujem najbolje“, istakao je selektor Srbije.
Piksi je naveo i da mu je drago što je gol za pobedu postigao Aleksandar Mitrović koji je promašio penal protiv Škotske.

„Meni je drago zbog Mitrovića jer mogu da zamislim kako seo osećao protiv Škotske. To su veliki stresovi za igrača, ali ovo sinoć je naplaćeno sa velikom kamatom, kako za njegovu tako za korist cele Srbije. Kada radite pošteno i kada imate taj odnos prema dresu, državnom grbu, himni sve je moguće, sve se vraća u životu“, rekao je Piksi.

Da je atmosfera u timu sjajna govori i činjenica da se Mitrović poneo kao veliki igrač i prihvatio odluku da ne igra od starta. Piksi to pripisuje dobroj komunikaciji u ekipi.
„Opet kažem, neko od igrača bi se ljutio, rekao bi što ne igram, vidi ovaj me ne stavlja. Ali zaista ta komunikacija naša ne samo sa njim nego sa svima je na visokom nivou. Ono što je najvažnije oni mi veruju, uspeo sam da ih ubedim da mi veruju“, podvukao je Piksi.
Kvalifikacije su uspeh, ali ono pravo tek sledi.
„U svakom slučaju, ovo je tek početak nečega i to sam nedavno rekao da moramo da idemo u Katar. Katar će biti jedna pozorišna predstava gde moramo da glumimo najbolje moguće“, zaključio je Dragan Stojković.
Rade Bogdanović u Miljanovom korneru - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
SPORT
Rade Bogdanović o čudesnoj pobedi Srbije u Lisabonu │ Miljanov korner
Slavlje fudbalera Srbije na utakmici protiv Portugalije - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
SPORT
Gujon slavi Orlove – francuski komentator u ekstazi posle gola Mitrovića /video/
Aleksandar Vučić i fudbaleri Srbije pred put u Portugaliju - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
SPORT
Fudbalerima Srbije uplaćena premija, novac ide u humanitarne svrhe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala