Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Debakl Kurtija - šta će biti s dijalogom

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Poraz Aljbina Kurtija i njegovog pokreta Samoopredeljenje u dugom krugu lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji je debakl čitave politike koju Kurti zastupa. To, međutim, neće uticati na dijalog Beograda i Prištine niti na odnos međunarodne zajednice prema Kurtiju.
Ovo je stav politikologa sa Kosova i Metohije Igora Marković iz NVO „Aktiv“ koji je uveren da Kurti neće ni posle ovog očiglednog gubitka glasačkog tela podneti ostavku na mesto takozvanog premijera uprkos, kako očekuje, jakim pritiscima koji ga čekaju iz opozicije.
„Ovo je definitivno krah Kurtijeve vlade u celini, njegovog pokreta Samoopredeljenje i njegove uloge kao premijera. Sama činjenica da je izgubio Prištinu kao najurbaniju sredinu na Kosovu i Metohiji gde je očekivao pobedu pokazuje razmere njegovog poraza. Da ne pričamo da je Samoopredeljenje od 38 opština koliko ih ima na KiM pobedilo samo u četiri a čak ni te četiri opštine nisu od nekog velikog značaja,“ napominje Marković.

Debakl politike Aljbina Kurtija

Naš sagovornik kaže da je definitivni pobednik ovih izbora stranka DPK haških pritvorenika Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.
„Oni su za razliku od prethodnih izbora dobili dodatne četiri opštine što pokazuje da su Tači i Veselji u pritvoru dobili na popularnosti među glasačima. Pretpostavljam da je deo uspona DPK došao na krilima nezadovoljstva prema centralnoj politici vlade Aljbina Kurtija,“ smatra Marković.
S druge strane, činjenica je i da Samoopredeljenje nije kandidovalo svoje najbolje kadrove na lokalu na ovim izborima, već je izbor obavljen na osnovu lične bliskosti sa Kurtijem ili Vjosom Osmani.

U Prištini se glasalo protiv Kurtija

„To se ponajviše pokazalo u Prištini gde je kandidat Samoopredeljenja bio Arben Vitija, bivši ministra zdravlja koji se ne slavi velikom popularnošću među narodom ovde na Kosovu upravo zbog loše politike koju je imao u borbi protiv pandemije kovida. Tako da pobeda kandidata Demokratskog saveza Kosova Perparim Rame nije posledica podrške DPK-a već posledica toga što su ljudi glasali protiv Samoopredeljenje,“ objašnjava on.
Po njegovim rečima, Kurtiju je ovaj dan utoliko teži što ga posle ovakvog debakla čeka oštra borba sa opozicijom za opstanak na vlasti.
„Nakon neverovatnog uspona i pobede koje je Samoopredeljenje dobilo na parlamentarnim izborima gde je osvojio 50 odsto glasova što dosada na KiM nije viđeno ovaj pad na četiri opštine je skandal. Sama matematika pokazuje razmere ove katastrofe,“ ističe Marković.

Kurti neće podneti ostavku

Što se tiče daljih koraka Aljbina Kurtija, naš sagovornik kaže da nije siguran da će se desiti scenario sličan onom u Severnoj Makedoniji gde je Zoran Zaev podneo pa doduše povukao ostavku zbog loših rezultata na lokalnim izborima.
„Naravno, razmere Kurtijevog poraza su mnogo veće, što bi za posledicu trebalo da ima njegovu ostavku ali znajući, da tako kažemo, neobično ponašanje Kurtija u prethodnim institucijama i činjenicu da je nemoguće predvideti njegove dalje korake ne mislim da će to uraditi. Bar ne u skorije vreme, što znači, do Nove godine neće sigurno, ali treba ostaviti prostora do sredine sledeće godine. To je sve još jako teško predvideti jer ne znamo kakav će biti pristup opozicije u smislu pritiska na organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora,“ komentariše Marković.
Kako kaže, problem jeste u tome što Kurti ima sasvim validan argument da je legitimna vlast pozivajući se na rezultate koje je imao na parlamentarnim izborima.
„Važno je pomenuti da će Kurtiju na ruku ići i najava da će sledeće godine dobiti viznu liberalizaciju, u šta sumnjam, ali njemu će to dati vetar u leđa jer je to na Kosovu top-tema. Ali to je deo neke šire političke igre između Brisela i Prištine tako da ako dobije viznu liberalizaciju Kurti bi opet pobedio na nekim vanrednim parlamentarnim izborima ako se oni dese, ali naravno ne kao na prethodnim,“ objašnjava on.

Neće uticati na dijalog

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, prema rečima Markovića, ishod ovih izbora ni na koji način neće uticati na pregovore sa Beogradom, niti na odnos međunarodne zajednice prema Aljbinu Kurtiju.
Inače, Demokratska partija Kosova je na lokalnim izborima osvojila četiri opštine više nego 2017. godine tako da će imati vlast u ukupno devet gradova, dok je Srpska lista, kao i na prethodnim lokalnim izborima, dobila 10 opština.
Alijansa za budućnost Kosova, koja je 2017. imala sedam opština, sada ima pet opština. Pokret Samoopredeljenje, koji je bio prvi na centralnim izborima sa 50,28 odsto, osvojio je najmanji broj opština na lokalnim izborima, pošto će voditi samo četiri, jednu više u odnosu na 2017. Socijaldemokratska inicijativa pobedila je samo u Mališevu na lokalnim izborima 2021. godine, kao i na onima 2017. godine. Turska demokratska partija na Kosovu (KDTP) je takođe pobednik u Mamuši na ovim izborima, kao i na onima održanim 2017. godine.
Za razliku od prethodnih lokalnih izbora gde su u dve opštine pobedila dva nezavisna kandidata, na ovim izborima je to samo jedan, Džafer Gaši iz Građanske inicijative za Obilić. Novi kosovski savez nije dobio nijednu opštinu, dok je na prošlim izborima osvojio Južnu Mitrovicu sa Agimom Bahtirijem, koji je potom prešao u Pokret Samoopredeljenje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala