Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Nema tajnog plana za učlanjenje Srbije u NATO

© Tanjug / VLADISLAV TARASOVPredsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić tokom svoje zvanične posete Ruskoj Federaciji
Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić tokom svoje zvanične posete Ruskoj Federaciji - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Principijelni stav Srbije jeste da sprovodi politiku vojne neutralnosti i nema u planu da pristupa članstvu u NATO-u, ali ni NATO nema neki tajni plan da je učlani, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.
"To je i naša zakonska obaveza, ali je ujedno i odraz raspoloženja ogromne većine naših građana", istakao je Dačić na otvaranju 101. "Rouz-Rot" seminara Parlamentarne skupštine NATO-a "Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na zapadnom Balkanu", koji će trajati do 17. novembra u zgradi parlamenta Srbije.
On je dodao da ovakva pozicija Srbije na najbolji način odražava njeno gledanje na rešavanje međunarodnih bezbednosnih problema, ali odražava i duboka osećanja naroda Srbije u vezi sa intervencijom NATO-a pre 22 godine.
Dačić kaže da mu je drago što NATO poštuje ovakvo opredeljenje Srbije i ne vidi ga kao smetnju za intenzivnu i kvalitetnu saradnju u obostranom interesu.
On je rekao da je članstvo Srbije u Partnerstvu za mir optimalan okvir za saradnju Srbije sa NATO-om i pruža sasvim dovoljno mogućnosti da se ostvare zajednički interesi kada je reč o očuvanju mira i stabilnosti, o učešću u mirovnim inicijativama i, uopšte, u gradnji prosperiteta za građane i narode.
Dačić je rekao da je jasno da se Srbija suočava sa čestim bezbednosnim problemima na području Kosova i Metohije, gde su u prvom redu ugroženi Srbi, te da je generator stalnih bezbednosnih pretnji vlast u Prištini.
On je podsetio na nedavne nelegitimne i nasilne akcije specijalnih jedinica iz Prištine na severu Kosova i Metohije, te dodao da su ovakve akcije, koje su praćene stalnim koracima ka formiranju i opremanju nekakvih oružanih snaga Kosova, direktna pretnja po mir i stabilnost, ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celom regionu.
"To što Srbija pokazuje veliko strpljenje i uzdržanost ovim povodom, ne sme da zavara bilo koga da pomisli da je neodlučna u vezi sa zaštitom svog stanovništva na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.
Naprotiv, dodao je on, ovakav stav pokazuje samo snagu i odlučnost Srbije da se ovo pitanje reši isključivo političkim i diplomatskim sredstvima, jer je to jedini put ka kompromisu i dalje ka trajnom uređenju odnosa Srba i Albanaca.
On je podsetio da Srbija ulaže ogromne napore i veliko strpljenje da se u okviru dijaloga sa Prištinom, pod okriljem EU, dođe do obostrano prihvatljivog rešenja koje će na dugi rok doneti mir i stabilnost na ovaj prostor, te da nikada nije učinila nijedan korak koji bi predstavljao rizik ili pretnju po bezbednost u regionu, a naročito na Kosovu i Metohiji.
Dačić je rekao da Srbija u tom smislu očekuje i od misije Kfor na Kosovu i Metohiji, koja je pod komandom NATO-a, da u punoj meri izvršava svoje zadatke i da pravovremeno osujeti svaki pokušaj nasilja i destabilizacije prilika na teritoriji na kojoj ima nadležnost, a naročito u sredinama u kojima žive Srbi.
Dačić je dodao da će Srbija nastaviti da sarađuje sa Kforom na svim nivoima, te pozvao sve članice NATO-a da sa svoje strane učine sve da ova važna misija na Kosovu i Metohiji bude zaista faktor očuvanja stabilnosti i sprečavanja nasilja, prenosi RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala