- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čuveni turski nobelovac pod istragom zbog navodnog vređanja Ataturka

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC/Turski nobelovac Orhan Pamuk
Turski nobelovac Orhan Pamuk - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Švedska akademija koja bira dobitnike Nobelove nagrade za književnost saopštila je danas da prati slučaj protiv turskog Nobelovca Orhana Pamuka, koji je pod istragom zbog navodnog vređanja osnivača moderne Turske u svom najnovijem romanu.
Švedska akademija je u kratkom saopštenju izrazila očekivanje da će Turska poštovati svoje međunarodne obaveze i potvrdila da prati "tretman'''' koji u Turskoj ima Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine, prneo je AP.
Turske vlasti pokrenule su istragu protiv Orhana Pamuka ranije ove godine nakon što je jedan advokat iz Izmira u zapadnoj Turskoj optužio pisca da je u svom najnovijem romanu "Noći kuge" uvredio osnivača moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka, a što je u suprotnosti sa zakonima koji štite sećanje na oca Turske nacije.
Istraga je prvobitno rezultirala odlukom da se ne pokreće krivični postupak, ali je advokat uložio žalbu na tu odluku i istraga je ponovo otvorena, prenosi Tanjug.
Orhan Pamuk i njegova izdavačka kompanija Japi Kredi Jaincilik demantovali su da se u romanu vređa Mustafa Kemal Ataturk.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala