- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bokeljska mornarica dobila preporuku za listu Uneska

© AP Photo / Jacques BrinonUnesko, logo
Unesko, logo - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Bokeljska mornarica dobila je preporuke Evaluacionog tima Uneska za upis reprezentativnu listu baštine čovječanstva. To će biti formalno potvrđeno u decembru, na sjednici 16. sjednici Međudržavnog komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.
Bokeljska mornarica je prvo nematerijalno kulturno dobro koje je Crna Gora kandidovala za upis na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
O vrijednosti i kompleksnosti tog kulturnog nasljeđa govori 273 saglasnosti koje je trebalo pribaviti u pripremi Nominacionog dosijea Bokeljske mornarice.
Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 vjekova tradicije lokalne zajednice Boke.
Priprema Nominacionog dosijea za upis Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine počela je u martu 2017. godine, kada je formirana Radna grupa. Predstavnici Radne grupe učestvovali su u radu Skupštine Bokeljske mornarice, na kojoj su članstvu organizacije prezentovali Nominacioni dosije. Podrška lokalne zajednice nominaciji ostvarena je i prikupljanjem saglasnosti predstavnika Bokeljske mornarice, ali i šire lokalne zajednice Kotora i Boke Kotorske, koje predstavljaju sastavni dio Nominacionog dosijea. U ovom procesu prikupljene su 273 saglasnosti, koje svjedoče o vrijednosti i značaju ovog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore.
Nakon predaje Nominacionog dosiaje za upis Bokeljske mornarice na UNESCO listu uslijedila je faza evaluacije od nadležnih UNESCO tijela.
Na prostoru Boke smjenjivale su se brojne kulture i društveno-politički sistemi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati uprkos svim tim promjenama, zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog i porodičnim tradicijama koje su se ugradile u ovo kulturno dobro.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala