- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Banda "Pink Panter" osuđena na ukupno 28 i po godina zatvora

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZatvor
Zatvor  - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Organizatori grupe "Pink Panter", najveće pljačke bogatih u istoriji Velike Britanije, osuđeni su na ukupno 28 i po godina zatvorske kazne.
Organizatori najveće pljačke bogatih i slavnih uhvaćeni su zahvaljujući uličnim kamerama. Mozak operacije u kojoj su pokradeni novac i pokretna imovina vredna oko dvadeset šest miliona funti je Jugoslav Jovanović, dvadesetčetvorogodišnji italijanski državljanin. Sud u zapadnom Londonu osudio ga je na jedanaest godina zatvora, prenosi RTS.
Njegovi saučesnici i specijalisti za krađu nakita, Italijani Alesandro Malteze (45) i Alesandro Donati (44) treba da odleže po osam godina i devet meseci iza rešetaka.
Sva trojica služiće zatvorske kazne u Italiji, gde će biti izručeni po okončanju administrativnog dela krivičnog postupka.
Četvrti član bande, Danijel Vuković, državljanin je Republike Srbije.
Britanska policija veruje da je ovaj četrdesetčetvorogodišnjak pobegao u Beograd gde se, navode britanski mediji, po svoj prilici i sada nalazi.
Britanski tabloid San pominje i "propali pokušaj" izručenja Vukovića Ujedinjenom Kraljevstvu.
Policija u Britaniji sumnja da je upravo Vuković, a ne Jovanović, glavni organizator spektakularnih pljački u Londonu.

Trinaest zimskih dana pljačke

Četvorka je osuđena, jer je tokom trinaest dana od 29. novembra do 18. decembra 2019. godine opljačkala vile naslednice bogatstva vlasnika Formule 1 Tamare Eklston, bivšeg engleskog fudbalskog reprezentativca Frenka Lamparda i u međuvremenu preminulog vlasnika fudbalskog kluba Lester Siti Višaja Šrivadanaprabe.
Najveći plen svakako predstavlja pljačka vile tridesetsedmogodišnje Tamare Eklston i njenog supruga, galeriste Džeja Ratlanda. Odneto je nekoliko stotina komada vrednog nakita kao i gotov novac. Ukupna vrednost ove pljačke procenjuje se na 25 miliona funti.
Frenk Lampard i njegova supruga televizijska voditeljka Kristin ostali su bez ručnih satova, vrednih oko šezdeset hiljada funti.
Metropoliten policija veruje da je banda spremala nove pljačke na bogate i slavne širom Evrope i nove pljačke u samoj Britaniji.
Policija odbija da obelodani identitete planiranih žrtava.
Lavovski deo plena nije pronađen.
Zna se samo da je banda pokrala toliko gotovog novca da je Jovanović samo u ekskluzivnoj robnoj kući Harods potrošio oko šezdeset šest hiljada funti.
"Činjenica da je toliko stvari pokradeno uprkos merama predostrožnosti vlasnika, kao i da su te stvari iznete iz zemlje i nisu pronađene, govori u prilog organizaciji, planiranju i odlučnošću kriminalaca, kao i spremnosti na veliki rizik", ocenjuje sudija Martin Edmunds, koji je izrekao presudu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala