- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Baltičke zemlje potpisale deklaraciju: EU da revidira migracionu politiku

© REUTERS / HANDOUTPoljski vojnici patroliraju na poljsko-beloruskoj granici
Poljski vojnici patroliraju na poljsko-beloruskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Vlasti baltičkih zemalja apelovale su na Evropsku komisiju da što pre počne da revidira migracionu politiku Evropske unije.
Deklaracija, koju su potpisali predsednici Litvanije, Letonije i Estonije, Gitanas Nauseda, Egils Levits i Alarom Karisom, sadrži apel upućen EU koji podrazumeva ne samo da unosi „predloge za neophodne izmene pravnog sistema Unije u oblasti migracije i azila“, već i da osigura „odgovarajuću finansijsku podršku EU za izgradnju fizičke infrastrukture“.
Lideri baltičkih zemalja još jednom su osudili postupke beloruskih vlasti koje navodno koriste migrante u političke svrhe, a takođe su pozvali rukovodstvo EU i NATO-a da „ulažu velike diplomatske napore u zemljama porekla ilegalnih migracija“.
Prema rečima Nausede, Levitsa i Karisa, migranti koji se nalaze u Belorusiji primorani su na povredu granica EU.
„Predsednici su zabrinuti bezbednošću i poštovanjem prava migranata u Belorusiji, koji su prinuđeni da narušavaju granice Evropske unije“, navodi se u zajedničkoj izjavi.
Deklaracija sadrži i sadrži i apel Savetu UN za ljudska prava, visokom komesaru UN za izbeglice i Međunarodnoj organizaciji za migraciju da preduzmu konkretne mere.
Pored toga, predsednici su izrazili zahvalnost resorima EU i zemljama Zapada za podršku tokom „hibridnog rata“. Istovremeno, saopštili su da su spremni da nastave da pružaju podršku civilnom društvu Belorusije.
Lideri su tokom sastanka, koji je danas održan u Vilnjusu, takođe razgovarali u onlajn-režimu sa poljskim liderom Andžejem Dudom.
Sa svoje strane, Nauseda je izjavio da će podržati Poljsku u traženju pomoći NATO-u zbog migrantske krize.
Prema rečima predsednika, Litvanija je spremna da „podrži odluku Poljske da pokrene član četiri Povelje NATO-a u slučaju potrebe“. To podrazumeva konsultacije država članica NATO-a ako je, po mišljenju jedne od članica Alijanse, ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost bilo koje od članica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala