- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vlada donela odluku: Zaključavanje za nevakcinisane u Austriji

Beč - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Austrijska vlada je, zbog dramatične epidemiološke situacije u zemlji, donela odluku o uvođenju oštrijih i restriktivnijih mera za nevakcinisane osobe, a koja predviđa ograničeno kretanje. Odluka se odnosi i na decu stariju od 12 godina.
Nova mera, koja je dogovorena na virtuelnom sastanku sa guvernerima pokrajina stupa na snagu od ponoći, saopštio je austrijski kancelar Aleksander Šalenberg.
Prema odluci vlade, svi građani koji se nisu vakcinisali protiv virusa korona naći će se u strogom „lokdaunu“.
Tako oni koji nemaju važeći sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu 19 koja nije starija od 180 dana, neće više moći da idu u sve prodavnice.
Uvođenjem „2G“ pravila nevakcinisanima je već bio onemogućen ulazak u ugostiteljske, turističke, zabavne i sportske objekte, ali i kod frizera, u salon lepote i slično. Od sada oni će moći da idu samo u kupovinu potrepština za svakodnevnu upotrebu, kao što su namirnice i artikli za higijenu.
Svi nevakcinisani moći će da napuste svoje domove samo radi odlaska na radno mesto, u kupovinu dnevnih potrepština, za posetu lekaru, odlaska u apoteku, radi telesnog i psihičkog oporavka, što podrazumeva šetnju, kao i pružanje pomoći drugima.
Time su potpuno onemogućeni da idu u restorane, barove, diskoteke, ali i na koncerte ili u bioskop, što je i dalje moguće samo vakcinisanima i izlečenima.
Pored toga, nevakcinisani imaju pravo da se sastanu samo sa jednom osobom iz drugog domaćinstva. Oni mogu, kako je navedeno, da izlaze iz kuće i radi posete crkvi, ali i odlaska u školu ili na fakultet.
Lica koja su primila samo jednu dozu vakcine moraće da se redovno testiraju sve do druge doze kako bi bila isključena iz ovih mera.
Pored toga, nova mera predviđa i proširenje obaveze nošenja maski za sve građane u zatvorenim prostorima.
Kancelar Šalenberg rekao je na konferenciji za štampu da su novi soj delta plus i niska stopa nevakcinisanih uzroci loše epidemiološke situacije. Ukazao je da je incidencija kod nevakcinisanih 1.700, a kod vakcinisanih više do 300, što pokazuje da je potrebno zaključavanje nevakcinisanih.
Prema njegovim rečima, rizik da se osobe koje nisu primile vakcinu zaraze iznosi 70 odsto. Zbog toga je, dodao je, odlučeno da se ubrza primena ranijeg plana od pet nivoa, primenom poslednjeg nivoa.
Austrijski kancelar je pozvao građane da prime treću dozu vakcine, jer se to, kako je naglasio, pokazalo uspešnim u drugim zemljama.
Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn je rekao da će biti pojačane mere kontrole, i da će policija prilikom svakog delovanja kontrolisati zaključavanje za nevakcinisane.
Policija će vršiti kontrolu u svim objektima u kojima je zabranjen pristup nevakcinisanima, ali i u saobraćaju, preneo je Tanjug.
Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer naglasio je da je zaključavanje naređenje države koje mora da se poštuje.
Kazao je da je već ranije dao u nalog pripremu plana za kontrolu.
„Od sutra svaki građanin koji je u Austriji mora biti svestan da može da bude kontrolisan. Kontrolisaćemo ‘2G’ status. Po opštini imaćemo dodatne dve patrole koje će se baviti tim posebnim kontrolama“, objasnio je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala