- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Veličanstven fenomen na nebu: Najduže delimično pomračenje Meseca u ovom veku

© Tanjug / JAROSLAV PAPPomračenje meseca
Pomračenje meseca  - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Sledeće nedelje svet će moći da uživa u najdužem delimičnom pomračenju Meseca u ovom veku. Taj veličanstveni fenomen, u noći između 18. i. 19. novembra, moći će da se prati u većini delova sveta, uključujući i Evropu.
NASA predviđa da će gotovo potpuno pomračenje trajati 3 sata, 28 minuta i 23 sekunde.
Delimično pomračenje Meseca, kada Zemljina senka prekriva 97 odsto punog Meseca, biće daleko najduža u ovom veku. Prethodno potpuno pomračenje bilo je 2018. i trajalo je 1 sat i 43 minute.
Prema opservatoriji Univerziteta Batler u Indijani, to će biti i najduže delimično pomračenje Meseca u poslednjih 580 godina.
Pomračenje Meseca se događa kada Zemlja prolazi između Meseca i Sunca, tako da senka naše planete „prekrije“ Mesec.
Senka može da blokira svu, ili u slučaju delimičnog pomračenja veći deo sunčeve svetlosti, pa tako Mesec dobija tamnu, crvenkastu boju.

Crvena boja zbog Zemlje

Ta boja se pojavljuje zato što se sunčeva svetlost, uprkos tome što je direktno blokirana Zemljinim senkom ili njenim najtamnijim delom, zakrivljuje oko naše planete i putuje kroz Zemljinu atmosferu da bi došla do Meseca.
Zemljina atmosfera filtrira kraće, plave svetlosne talase, a propušta crvene i narandžaste, navodi „Live Science“.
Obojeni talasi potom prođu kroz Zemljinu atmosferu i nastavljaju da putuju do Meseca, obavijajući ga crvenom svetlošću boje mahagonije.
Pomračenje će biti vidljivo iz Severne Amerike i sa Tihog okeana, Aljaske, zapadne Evrope, istočne Australije, Novog Zelanda i Japana.
Iako se početne faze pomračenja događaju pre izlaska Meseca u istočnoj Aziji, Australiji i Novom Zelandu, posmatrači u tim delovima sveta moći će da vide pomračenje kad dostigne svoj maksimum.
S druge strane, nijedna faza pomračenja neće biti vidljiva iz Afrike, sa Bliskog istoka i zapadne Azije. U drugim područjima oblaci bi mogli da onemoguće posmatranje.
Pomračenja Meseca se obično događaju dva puta godišnje, a naredno potpuno pomračenje biće između 15. i 16. maja 2022. godine, a potom još jedno između 7. i 8. novembra, preneo je „Jutarnji list“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala