- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorava na sve agresivnije optužbe na račun Rusije: Udružena akcija Amerike i NATO-a

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici počeli su agresivnije da iznose optužbe na račun Rusije na temu hemijskog oružja, ponovo se pozivajući na „slučaj Skripalj“ i trovanje blogera Alekseja Navaljnog, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„U postupcima Amerike i njenih evroatlantskih saveznika primetili smo još jednu negativnu tendenciju. U Organizaciji za zabranu hemijskog oružja i u Savetu bezbednosti UN zemlje koje su 'povezane' evroatlantskom solidarnošću, kao i njihovi klijenti i sateliti, počeli su još agresivnije da iznose neosnovane optužbe protiv Rusije za navodno skrivanje dela bivšeg vojno-tehničkog programa SSSR-a. Ponovo se poteže 'slučaj Skripalj' i navodno trovanje Alekseja Navaljnog“, navodi se u saopštenju.

Ruska strana naglašava da London i dalje izbegava da pruži bilo kakve dokaze koji bi potvrdili njihove optužbe, a Nemačka, Francuska i Švedska, kršeći Konvenciju o zabrani hemijskog oružja i međunarodne sporazume o pravnoj pomoći, odlučno odbijaju da sarađuju sa Moskvom na pronalaženju odgovora na pitanja gde je, kada i pod kojim okolnostima van teritorije Rusije u biološkom materijalu Navaljnog pronađena otrovna supstanca koju na Zapadu nazivaju „novičok“.

„Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da se, nekada autoritativna nezavisna tehnička organizacija – OZHO pretvara u instrument za zadovoljavanje geopolitičkih interesa uske grupe država“, precizira ruski MIP.

Takođe se dodaje da u poslednje vreme Amerika na međunarodnim platformama i u medijskom prostoru sve aktivnije promoviše temu svoje „posvećenosti“ realizaciji obaveza prema Konvenciji o zabrani hemijskog oružja, pritom Vašington ne naglašava da je planirano da se bojni otrovi unište ne ranije septembra 2023. godine što više od 10 godina premašuje rokove, prvobitno određene Konvencijom.
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni u sudu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
RUSIJA
Rusija optužila Evropu da krije važne informacije u slučaju Navaljnog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala