Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Velikoj Hoči oskrnavljen spomenik kidnapovanim i ubijenim Srbima /foto/

Velika Hoča - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac, smešten na ulazu u Veliku Hoču, našao se ponovo na meti vandala.
Kako je za Kosovo onlajn potvrdio Negovan Mavrić iz Resursnog centra za nestala lica, na spomeniku je polomljen krst, a uništena je i srpska trobojka, kao i jarbol na kojem je stajala.
"Jutros, kada sam prolazio putem ka Orahovcu, video sam da je spomenik oskrnavljen, odnosno da je slomljen krst. Zastao sam da vidim i tada sam primetio da je i srpska zastava uništena, kao i jarbol na kojem je stajala iznad samog spomenika. Verujem da se to desilo jutros, ili noćas, jer je ovih dana prometan taj deo puta u blizini spomenika, a danas je i drugi krug izbora za gradonačelnika obližnjeg Orahovca pa verujem da bi neko video da se to ranije desilo", rekao je Mavrić.
On je dodao da ovo nije prvi put da se spomenik na kojem se nalaze imena 84 nevino ubijenih i kidnapovanih Srba nađe na udaru vandala.
"Do sada je pet puta uništena srpska zastava, a dva puta je lomljen krst", rekao je Mavrić.

Kancelarija za KiM: Skrnavljenje akt bezumlja albanskih ekstremista

Skrnavljenje spomenika ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac predstavlja nezapamćen akt nasilja i bezumlja albanskih ekstremista koji nisu davali mira ni živim Srbima, a sada se iživljavaju i nad njihovim spomenicima i grobovima, saopšteno je večeras Kancelarije za KiM Vlade Srbije.
Ova znamenja postavljena su u Velikoj Hoči u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine, navode iz Kancelarije.
Slučaj je prijavljen kosovskoj policiji, a posebno, kako se dodaje u saopštenju, zabrinjava činjenica da više od sat vremena njihovi pripadnici nisu našli za shodno da izađu na uviđaj.
To dovoljno govori o opstrukciji prištinskih vlasti i nespremnosti da se zločini nad Srbima i njihovim svetinjama adekvatno procesuiraju, dodaju iz Kancelarije za KiM.
Ovo nije prvi put da se spomen obeležje stradalim Srbima u Hoči nalazi na meti bezumnika, navodi se u saopštenju i podseća da je u februaru ove godine oskrnavljen i spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu.
''''Ova dešavanja pokazuju jasan i nedvosmislen odnos Prištine i albanskih političara prema Srbima i njihovom stradanju i palim žrtvama. Ova spomen obeležja morala bi biti mesta najvećeg pijeteta i poštovanja, a ne mesta na kojima će se ekstremisti iživljavati u svom mrziteljskom piru'', navodi se u saopštenju.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo će, kako se dodaje, pomoći da se ovo mesto najvećeg stradanja naših sunarodnika dostojno obeleži i sanira nastala šteta, ali će zahtevati i od svih instanci, od međunarodnih misija, kao i od zvaničnika EU da se počinioci ovog i sličnih nedela najstrože sankcionišu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala