- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Trajal“ će graditi nove pogone za proizvodnju mina i raketnog goriva u Srbiji

CC0 / Pixabay / Hangar raketnog goriva — ilustracija
Hangar raketnog goriva — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Korporacija „Trajal“ uskoro će proširiti proizvodne kapacitete oko svoje fabrike „Obilićevo“. U novim pogonima, na lokaciji Jasikovac, proizvodiće se termobarične smeše, jedinjenja koja se koriste za spravljanje oružja koje koristi okolni vazduh kako bi se izazvala eksplozija, kompozitna raketna goriva, amonijum perhlorat.
Prema urbanističkom projektu koji je Uprava Grada Kruševca oglasila na javni uvid, u planu je izgradnja skladišnih i proizvodnih kapaciteta, kao i rekonstrukcija postojećih proizvodnih pogona i zgrade administracije.
Kako se navodi u dokumentu, nova postrojenja obuhvatiće izgradnju skladišta gotovog proizvoda, prostora za skladištenje i pripremu perhlorata, skladište oktogena, prostor za pripremu oktogena, objekat za umrežavanje, skladište upaljača, a na platou sa jugozapadne strane već postojećih pogona, formiraće se plato sa objektima za obavljanje tehnoloških procesa.
Ukupna površina projektovanih objekata je 1.217 metara kvadratnih, a svi objekti u kojima će se raditi sa eksplozivnim materijama biće izgrađeni u bedemima.
Pogoni su projektovani na savremen način tako da se rad sa opasnim jedinjenjima obavlja u bezbednim uslovima uz već postojeću razvijenu logistiku za bezbedan transport. Tehnološki proces za proizvodnju termobaričnih smeša izradilo je preduzeće „Proces projektinženjering d.o.o.“ iz Beograda, a njime je predviđeno da se u pogonima pored proizvodnje smeše, pune i mine od 120mm.
Lokacija na kojoj će biti građeni novi proizvodni pogoni izabrana je i od strane Vojno-tehničkog instituta kao pogodna i bezbedna za obavljanje proizvodnje mina i raketnih kompozitnih goriva.
Pored izgradnje novog proizvodnih pogona, projektnom je predviđena i rekonstrukcija postojećih skladišnih i proizvodnih zgrada, kao i objekat u kojem je smeštena administracija u obimu od 1.857,4 metara kvadratnih.
U urbanističkom projektu, koji je izradio Centar za urbani razvoj i arhitekturu Paradigma, navodi se da je prostor kompletno infrastrukturno opremljen sa već postojećom saobraćajnom, i drugom neophodnom infrastrukturom. Sama lokacija je izolovana od ostatka naseljenih mesta tako da će prostor oko pogona biti 200.377,54 metara kvadratnih pod slobodnim zelenim površinama i šumom, preneo je portal „eKapija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala