- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Katabaza — šta znači jeziva reč koju izgovara junak tv serije o kojoj bruji Srbija

CC0 / Pixabay / Crna magija
Crna magija - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Serija „Crna svadba“ svetsku premijeru imala je na 27. Sarajevo Film Festivalu, čiji su kreatori scenarista Strahinja Madžarević i reditelj Nemanja Ćipranić. Pripada kategoriji psiholoških trilera, a gledaocima je pažnju privukla jedna reč koju je izgovorio junak serije — „katabaza“.
Priča, naime, počinje u malom mestu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija.
Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbednosne agencije i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Ali time će samo otključati misteriju gde se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima.
Osim u pričama o najvećim grčkim junacima „katabazu“ zatičemo i u religijama drugih naroda — u podzemni svet sišli su Oziris, Odin, Muhamed, kao i sam Isus Hrist
Nakon emitovanja serije pojam „katabaza“ dosta je zainteresovao gledaoce, a on znači pad ili sunovrat. Slavko Štimac izgovara ovu repliku pre nego što ubije i svoju poslednju žrtvu.

Šta znači reč „katabaza“?

„Katabasis“ ili „katabaza“ dolazi iz starogrčkog jezika, od reči „κατάβασις“ sastavljene od reči „κατὰ“ koja znači „dole" i „βαί“, spuštanje odnosno potonuće u „iνω“ koja znači „ići“. U slobodnom prevodu označavala bi kretanje nizbrdo, ili — pad.
Termin je poznat u poeziji, psihologiji, retorici, ali i hrišćanstvu gde može označavati i silazak u podzemni svet.
Glavno značenje koje je za „katabazu“ dao Oksfordski rečnik engleskog jezika opisuje „spuštanje“ ili „vojno povlačenje“ i pravi razliku u odnosu na „anabazu“ koja bi označavala „uzdizanje“, „pomeranje na gore“.
Uopšte, katabaza kao „putovanje u podzemni svet“ kao mit se može naći u različitim religijama širom sveta. Heroj ili božanstvo gornjeg sveta putuje u podzemni svet ili u zemlju mrtvih i vraća se, često sa predmetom potrage ili voljenom osobom, ili sa novostečenim znanjem. U grčkoj mitologiji, na primer, Orfej ulazi u podzemni svet kako bi Euridiku vratio u svet živih.
Sposobnost da još živ uđe u carstvo mrtvih i da se vrati, dokaz je izuzetnog statusa klasičnog heroja koji je više od običnog smrtnika. Božanstvo koje se vraća iz podzemnog sveta povezuje se sa eshatološkim temama kao što je poraz smrti i besmrtnosti, preneo je portal „Magazin novosti“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala