- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prvi put u inostranstvu: Spektakularna prezentacija ruskog lovca pete generacije u Dubaiju /video/

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaRuski višenamenski lovac Su-75 "Šahmat"
Ruski višenamenski lovac Su-75 Šahmat - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Ruski perspektivni jednomotorni lovac pete generacije „Šahmat“ predstavljen je u Dubaiju na međunarodnom avio-salonu „Dubai eršou 2021“ koji je danas otvoren.
Kako se navodi, prototip je prvi put predstavljen u inostranstvu.
S tim u vezi, ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov izjavio je na „Dubai aršou“ da Moskva računa na interesovanje kolega sa Bliskog istoka za „Šahmat“. Tamo je pogledao jedan od helikoptera predstavljenih na avio-salonu.
Premijera lakog taktičkog aviona „Šahmat“ bila je u julu 2021. godine na avio-salonu MAKS. Tada je potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov izjavio da već postoji prvi preliminarni kupac.
Jedan od najvećih međunarodnih avio-salona, u kojem Rusija učestvuje od 1993. godine, trajaće u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 14. do 18. novembra.
„Šahmat“ je laki lovac pete generacije sa jednim motorom koji će biti manje primetan za radare, pogodniji za manevrisanje i opremljen veštačkom inteligencijom. Njegovo maksimalno opterećenje će biti veće od sedam tona, a maksimalna brzina do dva maha. Kako je izjavio direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov, avion će koštati između 25-30 miliona dolara, dok slični avioni ─ francuski „Dasault rafael“ i švedski „Sab gripen“, koštaju 60-90 miliona dolara.
Prototip novog ruskog lovca Šah-mat - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Rusija predstavila svog novog lovca: Suhojev „Šah-mat“ – dvosed ili bespilotna letelica /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala