- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moja Rusija: U gostima kod Dostojevskog /video, foto/

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPortret Fjodora Mihailoviča Dostojevskog na izložbi u njegovu čast
Portret Fjodora Mihailoviča Dostojevskog na izložbi u njegovu čast - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Ove godine se obeležava dva veka od rođenja Fjodora Dostojevskog i 140 godina od njegove smrti. Iako je slavni pisac rođen u Moskvi, njegov život neraskidivo je povezan sa Sankt Peterburgom, gradom u kojem je proveo skoro polovinu svog života i gde je stvorio neka od svojih najznačajnijih dela.
U gradu na Nevi se nalazi stan u kome je slavni pisac proveo poslednje godine svog života. Tu je napisao i svoj poslednji roman — „Braća Karamazovi“, objavljen samo dva meseca pre njegove smrti.
Peterburg je grad njegove mladosti, vrtoglavih uspona i padova, najlepših i najtežih iskušenja i iskustava. U njegovim delima ovo nije grad veličanstvenih dvoraca i palata, parkova i fontana, već mračan, zagušljiv grad, grad bolesti i siromaštva, poniženih i uvređenih.
Istovremeno ga je i voleo i mrzeo, ali bez Peterburga nije mogao. Mnogi će danas reći da je Peterburg grad u kome je Dostojevski rođen kao pisac.
Zbog finansijskih problema i dugova u koje zapadao zbog kockanja, Dostojevski se često selio. Promenio je dvadesetak stanova i ni u jednom nije ostao duže od tri godine. Bili su to skromni stanovi, ali je uvek najradije birao one sa pogledom na hram. Iz svog poslednjeg stana gledao je na kupole Vladimirske crkve.
Stan velikog pisca je danas uređen po arhivskoj građi, po sećanjima savremenika i supruge Ane, koja je brižljivo čuvala sve što je vezano za njenog muža. Očekivalo se da će muzej Dostojevskog biti otvoren ubrzo posle njegove smrti, ali ti planovi nisu ostvareni. Udovica je 1917. godine predala svu imovinu na čuvanje i otišla je na Krim, gde je godinu dana kasnije umrla. Imovina je delom razgrabljena, ali je muzej ipak otvoren 1971. godine, uoči 150. godišnjice rođenja pisca.
© Sputnik / Olivera IkodinovićKuća Dostojevskog u Sankt Peterburgu
Kuća Dostojevskog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Kuća Dostojevskog u Sankt Peterburgu
Ovde su predstavljeni autentični predmeti koji su pripadali porodici pisca i knjige koje su muzeju poklonili njegovi potomci, posebno unuk pisca Andrej Dostojevski.
Ekspozicija govori o životu i radu Dostojevskog i njegovom stvaralaštvu — od moskovskih dana, studija na Vojnoj akademiji u Peterburgu, hapšenja pod optužbom da je učestvovao u revolucionarnim aktivnostima protiv cara Nikolaja Prvog, insceniranog pogubljenja i prognanstva u Sibir, do putovanja po Evropi i života u Peterburgu.
Ovde su izloženi rukopisi, beleške i pisma slavnog pisca, njegove fotografije i druge lične stvari, kao i posmrtna maska Dostojevskog napravljena od gipsa.
Drugi deo muzeja zapravo je njegov poslednji dom. On je sa porodicom živeo na drugom spratu, u stanu broj 10, koji se u to doba sastojao od šest soba, ogromne ostave za knjige, predsoblja i kuhinje.
Kada su se ovde doselili, ćerki Ljubov je bilo devet godina, a sinu Fjodoru sedam. Dostojevski se dvaput ženio. Iz prvog braka nema dece, a sa suprugom Anom je imao četvoro. Dvoje dece mu je umrlo u ranom detinjstvu, zbog čega je slavni pisac veoma patio.
© Sputnik / Olivera IkodinovićKuća Dostojevskog u Sankt Peterburgu
Kuća Dostojevskog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Kuća Dostojevskog u Sankt Peterburgu
Bio je brižan otac, pun ljubavi. Verovao je da život bez dece nema smisla. Bio je posvećen njihovom vaspitanju i obrazovanju i često im je čitao dela ruskih i evropskih pisaca: Puškina, Gogolja, Dikensa i drugih, kao i „Bibliju“, uz koju je i sam odrastao.
Stan Dostojevskih je prilično skroman. Nema mnogo sačuvanih ličnih stvari pisca, ali u predsoblju pod staklenim zvonom i dalje stoji njegov šešir.
Kako je slavni pisac proveo poslednje godine života u tom stanu i kako izgleda njegov radni kabinet u kome je umro, saznajte u novoj epizodi „Moje Rusije“.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.
Stanica metroa Dostojevski u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Dostojevski: Samo rusko srce može da pruži utočište evropskoj tuzi
Otvaranje izložbe posvećene Fjodoru Dostojevskom - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
DRUŠTVO
Tako je govorio Dostojevski: Samo Rusija može Srbiju da sačuva od propasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala