Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Mlekari na gubitku zbog poskupljenja stočne hrane, da li će mleko poskupiti

© Foto : PixabayKrave i mleko - ilustracija
Krave i mleko - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Otkupna cena mleka nije se menjala gotovo osam godina, a samo ove godine cena stočne hrane gotovo se udvostručila. Kako pod tim uslovima ne biti u gubitku.
Zemljoradnička zadruga "Agro-Klek" iz istoimenog sela spada u sam vrh po proizvodnji mleka u Vojvodini pa čak i Srbiji, i mada ishranu stočnog fonda obezbeđuju sa vlastitih njiva, ističu da je to nedovoljno, što im stvara velike probleme u rentabilnosti proizvodnje. "Agro-Klek" u svom vlasništvu ima 540 krava.
"Na dnevnom nivou isporučimo zrenjaninskom 'Mlekoproduktu' oko 14.000 litara mleka. Po grlu je potrebno oko 50 kilograma koncentrovanog i kabastog hraniva. U kalkulaciji cena hraniva iznosi od 50 do 60 odsto, što znači da dnevno potrebno oko 30 dinara po grlu", kaže Predrag Ćurčić, rukovodilac farme ZZ "Agro-Klek" za javni servis.
Zbog restitucije državne zemlje koja se oduzima ovoj zadruzi, zaposleni ozbiljno razmišljaju da smanje stočni fond jer po imputima ratarskih proizvoda više nije rentabilna proizvodnja mleka i ukoliko se hitno ne reši njihov problem, naći će se u bezizlaznoj situaciji.
"Najveći i glavni razlog trenutno su cene žitarica, kukuruz od 26,27 dinara, pšenice od 30, soje od 75 dinara, što direktno svodi kalkulaciju cene koštanja na pedeset posto, jednostavno mi pokrivamo sa ovom cenom mleka svega 50 do 70 posto cene koštanja mleka", kaže Radovan Bokić, direktor ZZ "Agro-Klek".
Drugi razlog je, kaže, nedostatak površina u Zrenjaninu i okolini gde se može obezbediti dovoljno hrane.
"Do tih površina dolaze ljudi koji su po zvanju menadžeri za subvencije i podsticaje, a mi jednostavno nemamo tako zaposlenog čoveka", kaže Bokić.
Proizvođači mleka očekuju da što pre dođe do povećanja cene mleka, a da li će i do toga doći i kako će na sve to reagovati krajnji korisnici ostaje da se vidi u narednom periodu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala