- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako se lečio Ledeni čovek Eci, najpoznatija alpska mumija

CC BY 2.0 / / Ledeni čovek Eci
Ledeni čovek Eci - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ledeni čovek Eci je najpoznatija prirodno očuvana alpska mumija na svetu. Poznatiji je i po brojnim tetovažama koje su se očuvale na njegovoj koži. Od njegovog otkrića brojne analize su urađene kako bi se dobio detaljan u uvid u njegovo zdravlje.
Međutim, najmanje se zna o mogućim oblicima nege i lečenja tokom bakarnog doba u severnoj Italiji. Detaljnim pregledom njegovog tela i njegove opreme, naučnici su mogli da saznaju kako su se drevni ljudi lečili u vreme lledenog čoveka.nega i lečenje već bili uobičajeni u vreme ledenog čoveka
Jedan od pristupa za testiranje hipoteze o oblicima lečenja, jeste na osnovu pregleda tetovaža na telu mumije. U nekim studijama verovalo se da su tetovaže primenjene kao vrsta lečenja bola u donjem delu leđa i degenerativnih oboljenja zglobova kolena, kuka i zgloba ruku. Međutim, u drugim studijama njegove tetovaže povezane su sa ranim oblikom akupunkture.

Upotreba biljaka u lečenju

Naučnici su dalje posmatrali njegove različite zdravstvene probleme, degenerativne bolesti zglobova, gastrointestinalne probleme i kalcifikaciju arterija i uporedili ih sa lokacijom i brojem tetovaža. Sve to zajedno sa pronalaskom medicinski efikasnih gljiva i biljaka, kao što su brezova guba ili brezin kopitnjak (Piptoporus betulinus gljiva) u njegovoj opremi i crevima, navode da su nega i lečenje već bili uobičajeni u vreme Ledenog čoveka.
CC BY 2.0 / / Rekonstrukcija alpske mumije, ledenog čoveka Ecija
Rekonstrukcija alpske mumije, ledenog čoveka Ecija - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Rekonstrukcija alpske mumije, ledenog čoveka Ecija
Do danas, najčešća diskusija o potencijalnoj zdravstvenoj nezi ili lečenju se vrtela se oko funkcija njegovih tetovaža i mikro i makrobotaničkih analiza gastrointestinalnog sadržaja.
Vrlo malo naučnih studija o ledenom čoveku govorilo je o tome u kojoj meri su primećene povrede, degenerativne bolesti i gastrointestinalni problemi mogli biti simptomatski. Odnosno da su dovodili do bola ili nelagodnosti, piše portal „Sve o arheologiji“.
Ipak, sumnjalo se da su ostaci njegove opreme korišćeni u medicinske svrhe, kao što je brezova guba, Piptoporus betulinus. Tokom paleobotaničkog istraživanja crevnih uzoraka, identifikovano je nekoliko biljnih polena i ostataka kojima su pripisana lekovita svojstva, kao što je paprat. Međutim, ne može se isključiti da su takve biljke korišćene kao zaštita (omot) za hranu i da su slučajno progutane.
Zna se da je ledeni čovek patio od raznih patoloških stanja, kao što su izlečene povrede, degenerativne bolesti i problemi sa probavom koji bi zahtevali lečenje ili negu kako bi se oporavio i nastavio sa životnim stilom koji je zahtevao opsežno hodanje po alpskom terenu.
Iako je teško ili gotovo nemoguće saznati da li je, i ako jeste, u kojoj meri, Ledeni čovek uopšte patio od bola, čini se vrlo verovatnim da je doživeo bar neke periode bola ili nelagodnosti.
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2020
Zaraženi preci: Od kojih infekcija su bolovali i umirali drevni ljudi?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala