- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Hrvati nemaju kodeks časti, vode se onime – ako vidiš Rusa, udari ga!“

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaNavijači Hrvatske proslavljaju pobedu nad Engleskom i plasman u finale
Navijači Hrvatske proslavljaju pobedu nad Engleskom i plasman u finale - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Rusija će imati podršku svojih navijača u fudbalskoj utakmici u Splitu protiv Hrvatske, u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, ali jedan od njih upozorava da se mogu dogoditi užasne stvari.
Vasili je stigao u Split iz regiona Moskve, a iza sebe ima desetine putovanja sa ruskim nacionalnim timom.
Ipak, kako kaže, Hrvatska je potpuno druga priča u odnosu na sve ostalo.
„Moramo da budemo svesni problema koji mogu da se dogode u Splitu. Ovo nije put kao u Andoru ili Lihtenštajn gde možeš da provedeš vreme u opuštenom raspoloženju i da ne razmišljaš ni o čemu“, rekao je Vasili.
Kako je naveo, okolnosti u Hrvatskoj su „ekstremno teške“.
„Treba brinuti o bezbednosti. Siguran sam da niko ne želi da dođe u probleme i da završi u bolnici. Zašto? Pa, videli smo neke mečeve ranije. Prošlog leta u Zagrebu se dogodio veliki obračun Hrvata sa navijačima iz Poljske, svi su videli da oko 200 ljudi sa motkama patrolira gradom i traži rivale. Ima mnogo tih priča“.
Vasili se podsetio i napada na navijače Hajduka iz Splita u Sankt Peterburgu 2011. godine.
„Siguran sam da će se ponoviti događaji iz 2007. godine kada su ruski navijači pretučeni u Zagrebu. Napadani su i novinari. Oni napadaju sve, ne biraju da li su tu porodice, da li su tu deca, važno je da su iz Rusije. Mene su pretukli, brzo i jako, brzo su i pobegli, ostali su samo krvavi Rusi kada je stigla policija, nikoga nisu mogli da uhapse“.
Za Split, Vasili kaže da je pod kontrolom najstarije navijačke grupe u Evropi – Torcide.
„Samo pogledajte kako izgledaju zidovi kuća, svuda se nalaze grafiti i izgleda pomalo zastrašujuće. Mislim da će lov na Ruse biti svuda kroz grad i kroz okolinu, grad nije toliko veliki“.
Vasili ide i korak dalje...
„Za njih Rusija je omražena država, treba potpuno izbegavati ruski jezik, ne treba šetati u grupama, bolje po jedan ili dva. Nema okupljanja u barovima i restoranima, niti treba fotografisati znamenitosti, turistička sezona je završena, biće jasno da fotografišu Rusi. Ni policiji ne mogu da verujem, Hrvati mogu da započnu problem i ispred policije. Hrvati nemaju kodeks časti već se vode onime – ako vidiš Rusa, udari ga!“, istakao je Vasili.
Utakmica između Hrvatske i Rusije zakazana je za nedelju od 15.00 i pobednik tog duela će ići direktno na Svetsko prvenstvo.
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
SPORT
Sportski dan uz Sputnjik – Rusi u Splitu, Srbi u Lisabonu, a tu je i derbi!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala