- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Hrvatska načelnica za klimatske aktivnosti: Povećan broj bolesti je posledica klimatskih promena

CC0 / Pixabay / Fabrika
Fabrika - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Globalno zagrevanje i klimatske promene ne utiču samo na planetu i uslove života, već i direktno na zdravlje ljudi, kaže načelnica Uprave za klimatske aktivnosti Hrvatske Dunja Mazoko Drvar.
Globalno zagrevanje je činjenica i klimatske promene zaista prete Hrvatskoj, izjavila je na HRT-u Mazoko Drvar. Vidimo da u zadnjih nekoliko desetina godina brojke stvarno to pokazuju i nije čudno da su upravo meteorolozi primetili da se tu nešto događa, kaže ona.
„Imali smo percepciju da se to događa na nekom drugom mestu, da je to daleko od nas, spominjale su se polarne kape, tropska područja, Indonezija, polarni medvedi i neke stvari koje su nama poprilično daleko. Projekcije koje su rađene i koje su pokazivale što će se događati u budućnosti bile su puno dalekosežnije od ovih koje svakodnevno koriste meteorolozi“, kazala je.
„Sasvim je prirodno da čovek to ne shvata kao neposrednu opasnost, ali ta opasnost je s vremenom postajala sve neposrednija. Kad smo videli kuda idu te brojke, da se radi već o otopljavanju na globalnom nivou od 1,1 stepen Celzijusa, na našem mediteranskom području čak 1,5, došlo je do svesti da više ne možemo zanemarivati situaciju“, objasnila je.
Iako se 1,1 ili 1,5 možda i ne čine kao veliki brojevi, ali kada naša tela imaju temperaturu povišenu za 1,5, to možemo itekako da osetimo. To se događa sa Zemljom i to ne možemo da zanemarimo, napominje ona.
Mazoko Drvar kaže da globalno zagrevanje i meteorološki parametri utiču na sav živi svet.
„Ne govorimo samo da ćemo imati sve više toplotnih talasa, sve više uragana, sušnih razdoblja i razdoblja s prevelikim padavinama, već govorimo i o posledicama na ljudsko zdravlje“, upozorava načelnica Uprave za klimatske aktivnosti Hrvatske.
Kao primer navodi povećani broj bolesti koje su direktna posledica klimatskih promena.
„Imamo cvetanje nekih biljaka puno duže nego što je bilo ranije, pa ako je ambrozija nekad cvetala dve nedelje do mesec dana, sada se to produžava na dva do tri meseca, pa će alergičari praktično četvrtinu godine da pate od polenske alergije“, kaže Mazoko Drvar.
Ona objašnjava i da su komarci takođe dobar primer.
„Nekada je bilo perioda u godini kada komarce uopšte nismo imali, sada ih možete videti za Božić i na Uskrs... I nisu to samo domaći komarci, nego i komarci koji dolaze iz područja odakle donose vrlo ozbiljne bolesti“, napominje ona.
Načelnica Uprave za klimatske aktivnosti kaže da se situacija vrlo brzo menja, da su se stvari otele kontroli i drugačije su nego što su bile.
„Kroz istoriju, koncentracija ugljen dioksida zadržavala se između 180 i 280 delova u milionu i na grafikonima se lepo vidi kakav je odnos oscilacija ugljen dioksida i temperatura. Nedugo nakon što bi se promenile koncentracije ugljen dioksida, menjale su se i temperature“, kaže Mazoko Drvar.
„Sada imamo toliko brz i toliko ekstreman porast kakav nikada do sada nismo imali! Sada smo na 414. Dakle, 280 se smatra nekim srednjim nivoom u kojem bismo zadržali temperature, odnosno klimatske uslove u kojima možemo lepo živeti, a sada smo otišli toliko daleko od toga da je snažna i brza klimatska akcija definitivno neophodna“, poručila je Mazoko Drvar.
Apokalipsa - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
RUSIJA
Energija zelena, a crno nam se piše: Kako spasiti planetu i uništiti čovečanstvo
Samit o klimatskim promenama u Glazgovu - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
DRUŠTVO
Velika obmana Zapada: Globalni projekat i u lekarskoj dijagnozi — nova kockica licemernog mozaika
Požar na Eviji - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2021
SVET
Svetska meteorološka organizacija saopštila kako izgleda nova klimatska norma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala