Kusturica i Bećković na svečanosti ispod planine Povlen: Dva veka od rođenja Dostojevskog

© Sputnik / Galina KiselevaFjodor Dostojevski
Fjodor Dostojevski - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Udruženje ljubitelja hrišćanske kulture i duhovnosti „Svečovek“ svečano je obeležilo 200. godišnjicu rođenja Fjodora Dostojevskog u selu Donje Leskovice ispod planine Povlen. Na svečanosti su učestvovali akademik Matija Bećković, proslavljeni reditelj Emir Kusturica, autorka emisije „Dok anđeli spavaju“ Marina Rajević Savić i drugi ugledni učesnici.
Svečanost je održana u „Božjem selu“ Donje Leskovice, gde je Sveti Vladika Nikolaj počeo svoju bogatu karijeru kao mlad učitelj i upravnik škole, navode iz ove organizacije.
Panel diskusija, radna i svečarska večera održani su u parku kulture seoskog domaćinstva drevne porodične zadruge Ranković, a na njima se govorilo o životu i delu velikog ruskog, slovenskog i svetskog pisca.
U okviru svečanosti predstavljena je i tek objavljena knjiga Matije Bećkovića „Onamo, namo – portreti i pesme“, u izdanju kompanije „Novosti“.
Slavni reditelj Emir Nemanja Kusturica, govoreći sa velikim emotivnim i umetničkim nadahnućem o slavnom piscu, najavio je skori izlazak svog novog romana „Dragi moj Fjodor“, koji će poslužiti kao scenario za film o Fjodoru Dostojevskog.
Svoj doprinos ovom važnom događaju dali su predstavnici Kompanije „Novosti“ – direktorka izdavačke delatnosti, spisateljica i novinarka Jelena Jovović, generalna sekretarka Kompanije Lidija Obradović i dopisnik Večernjih novosti iz Loznice i Šapca Vladimir Mitrić.
Poseban ton i značaj svečanosti dala je proslavljena novinarka i voditeljka kultne emisije „Dok anđeli spavaju“Marina Rajević Savić, i jedna od najvećih Zvezdinih zvezda Dušan Dule Savić, najavivši skori izlazak knjige o svojoj uspešnoj fudbalskoj karijeri iz pera novinara Aleksandra Apostolovskog pod naslovom „Dule Savić“.
Svečanost je svojim prisustvom uveličao jedan od najeminentnijih sveštenika Srpske pravoslavne crkve, kanonista i pravnik – protojerej prof. dr Velibor Džomić sa suprugom, uglednom lekarkom sa VMA dr Marom Džomić.
Ovim događajem počeo je rad ove ambiciozne i perspektivne kulturne institucije „Svečovek“, koja je već za nepunih mesec dana, na društvenim mrežama, stekla rekordan broj pratilaca i čitalaca, navode iz te organizacije.
Portret Fjodora Mihailoviča Dostojevskog na izložbi u njegovu čast - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
RUSIJA
Moja Rusija: U gostima kod Dostojevskog /video, foto/
Stanica metroa Dostojevski u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Dostojevski: Samo rusko srce može da pruži utočište evropskoj tuzi
Portret Fjodora Mihajloviča Dostojevskog (Vasilij Grigorjevič Perov) 1872. godina - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Dva veka Fjodora Dostojevskog – večiti sabesednik svih mislećih ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala