- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski oficir: London zabrinut da će kriza između Minska i Varšave prerasti u nešto ozbiljnije

Pratite nas
Britanska vojna komanda zabrinuta je da bi krizna situacija na belorusko-poljskoj granici mogla da preraste u nešto ozbiljnije, izjavio je načelnik štaba odbrane Velike Britanije Nikolas Karter u intervjuu za „Bi-Bi-Si“.
„Da, uznemiren sam (zbog ovakvog razvoja događaja)“, odgovorio je oficir na pitanje TV voditelja o verovatnoći da bi situacija na granici mogla da dovede do nepredvidivih opasnih posledica. S tim u vezi, on je podsetio da je Velika Britanija odlučila da Varšavi pruži pomoć u jačanju ograde na poljsko-beloruskoj granici.
Komentarišući kretanje ruskih trupa u blizini granica Ukrajine, Karter je rekao da se ovi potezi najverovatnije preduzimaju „da bi se odvukla pažnja“.
„Ali NATO u svakom slučaju mora biti u pripravnosti“, istakao je on.
Karter takođe smatra da Rusija „i u severozapadnom pravcu i u oblasti ukrajinske granice“ navodno koristi „hibridne poluge“ koje podrazumevaju „dezinformisanje i destabilizaciju“.
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala