- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj: Moskva neće dozvoliti Minsku da blokira gas Evropi

© AP Photo / Aris OikonomouVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.  - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2021
Pratite nas
Rusija neće dozvoliti beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku da ostvari pretnje o blokiranju isporuka gasa preko Belorusije u Evropu, smatra visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj.

„Lukašenko je smestio u zatvor 35 hiljada ljudi. Da može da blokira isporuke gasa u Evropu, on bi to i učinio, ali mu Rusi ne dozvoljavaju, jer oni prodaju gas“, rekao je Borelj u intervjuu „Frans 24“.

Šef evropske diplomatije je saopštio da deli mišljenje Moskve o potrebi direktnih kontakata EU i Minska u pogledu situacije na belorusko-poljskoj granici. Razgovor nikada ne škodi, ocenio je Borelj u intervjuu za francuski list „Žurnal du dimanš“.
Istovremeno, potvrdio je da će 15. novembra tokom sednice Saveta ministara spoljnih poslova zemalja EU biti razmatrane nove sankcije protiv Belorusije. Prema njegovim rečima, to se čini kako bi te mere „mogle da se primene na sve koji su uključeni u kretanje migranata u ovu zemlju - na primer, na avio-kompanije ili turističke agencije zabranom putovanja njihovim šefovima i zamrzavanjem njihovih sredstava u Evropi“.

Zid na granici

Borelj ne veruje u ideju podizanja zida na poljsko-beloruskoj granici za obuzdavanje migracijskih tokova.
„Hibridne pretnje ne zavise od zidova, koliko god oni bili visoki. Naravno, moramo štititi naše granice, to je prva obaveza naših država. Ali moramo da se pozabavimo korenima problema migracija, a ne da od Evrope pravimo tvrđavu“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, „potrebno je gledati u budućnost”.
„Na afričkom kontinentu će 2050. godine živeti milijardu ljudi. Evropljani bi trebalo više da ulažu u ovaj kontinent. To je takođe i pitanje naše samostalnosti u izboru strategije za svet oko nas. Nećemo rešiti naše probleme sa spoljnim svetom podizanjem novog ogromnog kineskog zida oko Evrope“, zaključio je šef evropske diplomatije.
Podsetimo, Lukašenko je ranije upozorio EU da, pre nego što uvede sankcije Minsku, razmisli o tranzitu gasa i robe preko beloruske teritorije. Kako je rekao, ukoliko EU zatvori granice Belorusiji, Minsk bi mogao da im zavrne gas.
S tim u vezi, predsednik Vladimir Putin ocenio je ranije da bi to nanelo veliku štetu energetici Evropske unije i izrazio nadu da do toga neće doći, iako bi njegov beloruski kolega teoretski mogao da izda ukaz o blokiranju ruskog gasa Evropi. Prema njegovim rečima, to ne bi doprinelo razvoju rusko-beloruskih odnosa.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
RUSIJA
Borelj: Evropska unija želi više gasa iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala