- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zlatna mina: Rusija akumulirala ogromne devizne rezerve

CC0 / Pixabay / Zlatne poluge i novac
Zlatne poluge i novac - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Međunarodne rezerve Rusije su premašile 623 milijarde dolara, dostigavši istorijski maksimum. Da li je to dovoljna količina rezervi i zbog čega je u njima sve više zlatnih poluga, otkriva ruski list „Izvestija“.

Apsolutni rekord

Prema podacima Centralne banke Rusije, međunarodne rezerve su u oktobru porasle za 10,115 milijardi dolara ili za 1,6 odsto i dostigle rekordnih 624,237 milijardi dolara. Vrednost zlata u rezervama se u oktobru povećala za 4,201 milijardu dolara ili za 3,3 odsto i 1. novembra je iznosila 132,859 milijardi dolara. To rezultat kupovine stranih valuta, kao i rast tržišne cene zlata. Trenutno je cena zlata oko 1.820 dolara za uncu.
Međunarodne rezerve predstavljaju visoko likvidne inostrane aktive kojima raspolaže Centralna banka Rusije. One se koriste za pokrivanje deficita platežnog balansa, za intervenciju na tržištu domaće valute, održavaju poverenje u valutu i ekonomiju zemlje i služe kao osnova za zaduživanje u inostranstvu.
Devizne rezerve se pre svega sastoje od aktiva u inostranoj valuti i zlata. Takođe, u sastav ruskih rezervi ulaze i specijalna prava na zajmove, odnosno rezervno platežno sredstva koje izdaje Međunarodni monetarni fond.
Njihovu akumulaciju je potpomoglo budžetsko pravilo: svi prihodi od nafte i gasa, koji premašuju budžetsku baznu cenu nafte (tokom 2021. godine granica je bila na 43,3 dolara za barel) preusmereni su u blagajnu. Kako je saopštilo Ministarstvo finansija početkom novembra, obim kupovine valute i zlata u periodu 9. novembra - 6. decembar 2021. godine iznosio je rekordnih 7,3 milijardi dolara za tu godinu.
Centralna banka je tokom 2014. godine vršila valutne intervencije kako bi podržala rublju i spasla ekonomiju od posledica krize. Kao rezultat toga, rezerve su se odmah smanjile za 25 odsto. Međutim, početkom 2015. godine zalihe su počele da se povećavaju i obim rezervi je od tada porastao za 235 milijardi dolara.

Održivost ekonomije

Prošle godine je obim međunarodnih rezervi Rusije bio oko 600 milijardi dolara. Uvećanje obima međunarodnih rezervi Rusije na više od 618,2 milijardi dolara svedoče o spoljnopolitičkoj i ekonomskoj stabilnosti zemlje. Njihov današnji nivo eksperti smatraju više nego dovoljnim za zaštitu od različitih potresa.
Međunarodne rezerve odavno pokrivaju celokupan spoljašnji dug Rusije u obimu od 489,2 milijardi dolara. Eksperti podsećaju da se u normalnim uslovima ovaj odnos, kada rezerve potpuno pokrivaju zajmove, može smatrati suvišnim. Finansiranje duga pomaže ekonomiji da se razvija i odustajanje od njega može smanjiti potencijal razvoja ekonomije.
Sa druge strane, kako je podvukao analitičar „KSP Kapital“ Mihail Bespalov, bez obzira na to što Rusija ima sve mogućnosti za povećanje spoljnog duga, očigledne su prednosti malih zaduživanja: zaštita od geopolitičkih rizika i rizika od sankcija, a takođe i od onih koji su povezani sa sniženjem cena osnovnih resursa koje država eksploatiše.

Zlato umesto dolara

Poslednjih godina je struktura ruskih rezervi pretrpela promene. Od 2018. godine udeo dolara u rezervama smanjio se skoro duplo: sa 46 odsto do manje od 22 odsto. Peti deo rezervi je preveden u evro i juan.
Trenutno se, prema podacima Centralne banke, samo 20,9 odsto nalazi u dolarima, dok je u zlatu 21,5 odsto rezervi (oko 122,1 milijardi dolara). Smanjenje uloge američke valute eksperti dovode u vezu sa pokušajem da se smanje rizici, povezani sa kompleksnim odnosima Rusije i SAD. Kako navodi Bespalov odustajanje od najlikvidnije valute nije baš najbolja praksa, ali treba imati u vidu i objektivne okolnosti.
Tako, na primer, Vašington može da blokira dolarske račune Rusije. Za zlato ovakva opasnost ne postoji. Pored toga, zlatne poluge će biti korisnije u slučaju da dođe do ozbiljnih makroekonomskih potresa i porasta inflacije. Zlato je kapital čija cena tradicionalno raste u periodu krize.
„Veliki procenat zlata u uslovima nestabilne ekonomske situacije daje određenu sigurnost, jer se smatra antikriznim i zaštitnim kapitalom za razliku od dolara“, rekla je Margo Pažinskaja, finansijski analitičar investicione platforme „Dotbig“.
Ipak, ovde nije reč o isključivanju dolara iz rezervi. To je ključna valuta za spoljno-trgovinske operacije u Rusiji i Centralna Banka mora da ima mogućnost da pomoću intervencija reguliše kolebanja u vrednosti rublje kako bi podržala makroekonomsku stabilnost. Za to su potrebne rezerve likvidnih dolara.
Rusija je trenutno u grupi od pet lidera po obimu međunarodnih rezervi, ispred nje su samo Kina, Japan, Švajcarska i Indija.
Centralna banka Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
RUSIJA
Međunarodne rezerve Rusije ponovo na istorijskom maksimumu
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala