Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Završen skup posvećen „Otvorenom Balkanu“ u Nišu

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMinistar fininasija Siniša Mali
Ministar fininasija Siniša Mali - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na kraju dvodnevnog skupa inicijative „Otvoreni Balkan“ u Nišu, gde je održan niz sastanaka sa ministrima iz vlada Albanije i Severne Makedonije, večeras potpisan Zaključak sa radnih sastanaka, u kome su definisane sve aktivnosti koje će se sprovesti do samita koji se krajem decembra održava u Tirani.
Ove aktivnosti će, kako je Mali objavio na Instagramu, doprineti olakšavanju trgovine, saradnji u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.
„Između ostalog, dogovoreno je da će se do kraja godine intenzivno raditi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema. Realizacija ove mere će značajno doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama“, rekao je ministar.
Dodao je da je dogovoreno i potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana tri zemlje, tako da će oni moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije.
Takođe, dogovoreno je da će do kraja godine sve tri zemlje uvesti sistem gde će sve granične službe raditi neprekidno, naveo je Mali.
„Osim toga, sve tri strane će do kraja godine da potpišu i validiraju sporazume o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata što će pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšati prelazak granice i doneti druge benefite“, poručio je ministar finansija.
Dodao je da će biti osnovana i zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike naše tri zemlje.
„Zadovoljni smo dosadašnjim radom, idemo dalje!“, poručio je Siniša Mali.
 U Nišu je večeras održan sastanak ministara i predstavnika vlada tri zemlje - Srbije, Albanije i Severne Makedonije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, koji je otvorio ministar finansija Siniša Mali . - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
SRBIJA
„Tri zemlje da rade kao jedna“: Sastanak predstavnika vlada država „Otvorenog Balkana“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala