- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Zauvek okončati ucenjivanje Evrope“: Zelenski apeluje na Ameriku da uvede sankcije „Severnom toku 2“

© REUTERS / Gleb GaranichPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je Sjedinjene Američke Države da uvedu nove sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“.
Zelenski je na Tviteru zahvalio Predstavničkom domu američkog Kongresa na tome što su u Zakon o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA) uvrstili amandman koji ometa realizaciju projekta.
„Ucenjivanje Evrope gasom mora biti zauvek zaustavljeno... Apelujemo na sve prijatelje Ukrajine i Evropske unije u američkom Senatu da podrže ovaj amandman na nivou Senata“, napisao je ukrajinski lider.
Podsetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u septembru vojni budžet u iznosu od oko 780 milijardi dolara koji, između ostalog, predviđa i pooštravanje sankcija protiv Rusije.
Autor amandmana je republikanac Majkl Makol. Inicijativa predviđa da američki predsednik najkasnije 15 dana nakon stupanja zakona na snagu mora uvesti sankcije organizacijama i licima „odgovornim za planiranje, izgradnju i korišćenje“ gasovoda „Severni tok 2“. To znači i zamrzavanje aktiva u SAD i zabranu američkim državljanima i kompanijama da posluju sa licima i kompanijama sa sankcionog spiska.
Vojni budžet trebalo bi da razmotri Senat, nakon čega se šalje na potpisivanje američkom predsedniku. Nakon toga zakon stupa na snagu.
„Severni tok 2“ pruža se od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Izgradnja gasovoda završena je u septembru.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2, nemačka luka Mukran - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
RUSIJA
Ukrajina se požalila na „nož u leđa“: Podrška Nemačke „Severnom toku 2“ šokirala Kijev
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala