- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dobro zapamtite ovaj znak: „Zarobljeni palac“ spasava žrtve porodičnog nasilja i otmice

© Foto : Jutjub / Wiki4All / skrinšotZarobljeni palac (Trapped thumb)
Zarobljeni palac (Trapped thumb) - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
„Zarobljeni palac“, jednostavni signal koji se upućuje šakom, može da vas spasi od porodičnog nasilja, otmice i sačuva vam život. Znak se formira tako što otvorite šaku, savijete palac u sredinu dlana i stegnete pesnicu koja „zarobljava“ palac. Može se pokazati diskretno drugoj osobi, koja bi u tom slučaju što pre trebala da pozove policiju.
Signal koji je Kanadska ženska fondacija osmislila u aprilu prošle godine da bi žene imale način da ukažu na nasilje u porodici za vreme pandemije brzo se proširio društvenim mrežama i ispunio svoj zadatak bolje nego što se očekivalo, pomogavši i žrtvama drugih krivičnih dela.

„Zarobljeni palac“ spasava živote

Nestala 16-godišnjakinja pronađena je i spasena od nezakonitog zatočeništva u Americi ove nedelje jer je u toku vožnje s nasilnikom koji ju je zarobio vozaču drugog vozila pokazala „zarobljeni palac“. Vozač je prepoznao signal i slučaj prijavio policiji.
Iako u policijskoj stanici nisu ranije čuli za znak, proverili su dojavu, uhapsili 61-godišnjeg prestupnika i otkrili da je porodica tinejdžerke prijavila njen nestanak prošlog utorka.
Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima ističe da su deca u Srbiji saznala za „zarobljeni palac“ putem društvenih mreža i da znaju kome da prijave nemili slučaj, ali i da bi taj signal trebalo da nauče i ostali građani da bi se ustalio u našem društvu.
„To nije samo signal za oteto dete. To je znak i da žena trpi nasilje u porodici, da je izložena nekom vidu prisiljavanja, ugnjetavanja ili zlostavljanja, kao i da je dete ugroženo. Taj signal mogu da koriste i dečaci i devojčice, pa čak i muškarci. Taj znak signalizira na problem i opasnost. To je poziv u pomoć“, napominje Maja Jovanović za „Sputnjik“.
Ona predočava da su društvene mreže, pre svega „Tik tok“, ovog puta pokazale svoju dobru stranu i pomogle da se kampanja „Signal for help“ (#SignalForHelp), kojom se promoviše „zarobljeni palac“, brzo proširi među decom.

„Jedino treba da se obrati pažnja da se taj znak ne koristi u šali ili za privlačenje pažnje. Moramo da jasno i precizno govorimo kako treba da se koristi, jer možemo da naiđemo na slučajeve koji će umanjiti odaziv na apel za pomoć“, ističe Maja Jovanović.

Naša sagovornica naglašava da „zarobljeni palac“ može da bude ključ za suzbijanje nasilja u porodici i trgovine ljudima, jer ono najviše zavisi od prijava koje dolaze iz žrtvine okoline. Nasilje najčešće prijave prijatelji, komšije ili rođaci žrtve, ali i slučajni prolaznici.

Porodično nasilje i trgovina ljudima u Srbiji

U Srbiji je od početka ove godine u porodičnom nasilju ubijeno 11 žena. Tokom 2020. godine bilo je više od 12.000 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, od kojih je u skoro 9.000 njih žrtva bila žena. Za vreme pandemije broj prijava nasilja u porodici uvećao se za oko 40 odsto.
Osim toga, u prvih devet meseci 2021. u Srbiji su identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, od kojih su devetoro deca i to devojčice. Četiri su bile žrtve seksualne, a dve radne eksploatacije, dve su bile prinuđene na brak, a jedna na vršenje krivičnih dela. Deca i mladi inače čine 66 odsto žrtava trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu, od kojih su većina devojčice.
„Ta statistika je desetostruko veća, jer to su samo identifikovane žrtve trgovine ljudima u tom momentu, a postoji na desetine slučajeva na kojima se radi. Dakle, statistika varira. Precizna je u tom momentu, a već sutradan se može povećati“, podvlači Maja Jovanović.
Čekić i lisice na stolu sudije - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
DRUŠTVO
Optužnica protiv bračnog para iz Niša: Uglednog lekara držali kao roba
 Za vršnjačko nasilje nije odgovorna isključivo porodica... - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
DRUŠTVO
Deca u Srbiji u sve većem riziku: Kako zaštititi mlade da ne budu žrtva trgovine ljudima
MUP Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
SRBIJA
Osumnjičeni da su terali osobu sa invaliditetom da prosi u Beogradu i daje im 100 evra dnevno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala