- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o migracionoj krizi: Čemu sve te konvencije i sporazumi kad oni ne vrede ni groša

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Zapad ne želi da pomogne migrantima na poljsko-beloruskoj granici iako ih je sve vreme dozivao da dođu u njihove zemlje, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Svedoci smo šta se dešava. Prvo ih zovu k sebi u naručje, a potom ih više ne žele“ kazala je ona za beloruske medije.
Takođe je kazala i da je sada najvažnije da se svi kolektivno organizuju i pruže pomoć migrantima umesto da vode političke razgovore.

„Zašto su se decenijama unazad uvodile i usvajale konvencije i sporazumi? Ni jedan od tih dokumenata o ljudskim pravima ne vrede ni groša ako se sve svodi na ovo“, dodala je.

Eskalacija na belorusko-poljskoj granici

Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice.
Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. Sa druge strane, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.
Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.
Poljska policija i graničari blokiraju stotine migranata na granici sa Belorusijom - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
SVET
Poljska diže ogradu prema Belorusiji dugu 180 kilometara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala