- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpska vraća nadležnosti: Poništava nametnute odluke visokog predstavnika i 140 zakona

© YouTube/BN TV INFO / printscreenSednica parlamenta Republike Srpske
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Deklaracija o ustavnim principima i četiri informacije – to je sadržaj Dnevnog reda posebne sednice Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti Republici Srpskoj.
Obelodanjeni su predlozi zaključaka kojima će svi akti koje je ikada nametnuo visoki predstavnik, biti proglašeni neustavnim.
Više od 140 zakona biće poništeno, a Vlada će dobiti zaduženje i rok da Parlamentu uputi predloge zakona i propisa, koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Srpske.
Za vlast i opoziciju ovo je jedno od ključnih pitanja o kojem ipak ne postoji konsenzus dva bloka, pa je pitanje da li je moguć do održavanja sednice.
Datum još nije poznat, ali dnevni red i materijali jesu. Na posebnoj sednici Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti poslanici će prvo o „Informaciji o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH“.
Tu stoji da je prenos nadležnosti u brojnim oblastima vršen od 1997. godine, van ustavne procedure, i da je samo visoki predstavnik nametnuo oko 260 odluka kojima je donosio, mijenjao ili dopunjavao zakone i Ustav.
U prilogu je pobrojano 128 zakona i 114 drugih akata, koji su doveli do prenosa nadležnosti, a predložen je i tekst zaključaka:
„Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske.“
Sličan rok Vladi se daje i kroz druge tačke koje će biti razmatrane, informacije o pravosudnim institucijama i prenosu nadležnosti u oblastima indirektnog oporezivanja, odbrane i bezbjednosti.
Budu li usvojene, Vlada će, između ostalog, povući saglasnost na Sporazum o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH, datu 2004.
Šest meseci biće rok u kojem će Vlada imati obavezu da uputi na razmatranje i usvajanje zakone iz oblasti odbrane, čime bi prestala primena Zakona o odbrani BiH, Službi u Oružanim snagama, i zakona o OBA i SIPA.
Biće povučena i saglasnost na Sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja. Poslanici će raspravu na posebnoj sednici završiti pretresom Deklaracije o ustavnim principima u kojoj, između ostalog stoji: „Narodna skupština zadužuje Vladu Republike Srpske da, u koordinaciji sa predsednikom Republike Srpske, pripremi tekst Ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Republike Srpske, izuzimajući nadležnosti koje po Ustavu BiH pripadaju BiH. Novim Ustavom Republike Srpske, između ostalog, Banjaluka će biti određena kao glavni grad Republike Srpske, a Pale kao prestonica Republike Srpske.“
U deklaraciji se precizira da su akti koje je nametnuo OHR neustavni, da je prema Ustavu, Parlamentarna skupštine BiH odgovorna za donošenje zakona, sprovođenje odluka Predsjedništva, ali ne i za usvajanje nametnutih zakona visokog predstavnika.
Iza predloženih informacija stali su predsednik Republike, premijer i srpski član Predsedništva sa poslaničkim klubovima stranaka vladajuće većine. O dokumentima, bar za sada, ne postoji saglasnost sa opozicijom.
„Nama se javljaju ljudi iz opozicije koji drže do patriotizma, a ne do izdaje koju promoviše SDS i PDP i njihova rukovodstva, i ja vjerujem da su oni isto tako spremni da u nekom elu podrže te aktivnosti. Ovdje se radi o Republici Srpskoj“, istakao je Milorad Dodik, predsednik SNSD
Da o ovoj temi postoji ogromna podeljenost između dva bloka vidljivo je i po izjavama iz opozicije, prenosi RTRS.
Za SDS Milorad Dodik vodi opasnu politiku, a na jednom od ključnih nacionalnih pitanja nastoji da dobije podršku na predstojećim izborima, kaže nakon Glavnog odbora stranke Mirko Šarović, koji je najavio učešće SDS-a u radu posebne sednice.
Kaže, SDS jeste za vraćanje Srpskoj oduzetih nadležnosti, ali uz konsenzus svih.
„Ja sam za to, za legitimitet, ali i poštovanje pravila. Nijedan slučaj nije potpuno isti. Ukoliko budemo tako razmišljali, onda treba da sednemo i u okviru Republike Srpske dogovorimo kako da to uradimo“, navodi Šarović.
Zbog važnosti teme, Šarović je, kaže, u odgovoru na novinarsko pitanje, spreman i na sastanak sa Dodikom uoči sednice, na kojoj je najavio da će govoriti o svom viđenju pitanja koje smatra opštenarodnim i da će razobličiti politiku SNSD-a koji je, kaže, polako odustao od najavljene namere.
Na to je reagovao portparol SNSD-a rečima da oni koji neće podržati jačanje Srpske netačno optužuju.
„Vidim da isto tako kažu da će oni nekoga da razobliče. Međutim, zaboravili su da su oni već u potpunosti razobličeni time što je američki diplomata javno priznao da su oni posle njegovog poziva napustili sednicu Narodne skupštine i time omogućili Sarajevu i Bošnjacima da preglasaju Srbe i Republiku Srpsku“, istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.
Posebna sednica Narodne skupštine, kako stoji na sajtu parlamenta, biće održana nakon redovne koja je planirana za 24. novembar.
O terminu će se naknadno izjasniti Kolegijum.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
REGION
„Ponovo su se podigli oni koji su raspirivali rat“: Dodik o BiH i statusu Srpske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala