- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Postignut dogovor na klimatskom samitu u Glazgovu

Klimatski samit u Glazgovu - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Revidirani dokument usvojen je danas na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu nakon promene teksta u vezi sa ugljem u poslednjem trenutku.
Nakon promene formulacija u vezi sa ugljem u poslednjem trenutku kada je Indija predložila zamenu fraze „faza ukidanja“ sa „faza smanjivanja“, britanski predsedavajući samitu COP26 saopštio je da je sporazum o kojem su pregovarali tokom dve nedelje usvojen, prenosi Rojters.
Iran je danas ranije saopštio da nije zadovoljan delom nacrta sporazuma COP26 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva i izrazio podršku Indiji, koja je takođe kritikovala bogatije zemlje.
„Nismo zadovoljni paragrafom 36 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva. Podržavamo indijsku delegaciju kada je reč o fosilnim gorivima“, istakla je iranska delegacija na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu.
Alok Šarma, britanski predsedavajući konferencije COP26 izrazio je svoje „duboko žaljenje“ zbog toga što je samit završen promenom teksta o uglju u poslednjem trenutku.
„Ako mi dozvolite, želeo bih svim delegatima da se izvinim zbog načina na koji se ovaj proces odvijao i izrazim svoje duboko žaljenje.Takođe razumem veliko razočaranje, ali mislim da je, kao što ste i primetili, od vitalnog značaja da zaštitimo ovaj predlog paketa mera“, naglasio je Šarma.
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Podkast
Srbija i nuklearke | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala