- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljski ugao: Lukašenkove pretnje mogu izazvati novi gasni rat sa Evropom

© Sputnik / Andreй Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica "Minska"
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Pretnje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da će obustaviti tranzit gasa mogu izazvati novi gasni rat sa Evropom, piše poljski portal „Difens24“.
Prema mišljenju autora članka Jakuba Veha, Minsk nije mogao da dozvoli sebi takvu izjavu bez odobrenja Moskve koja je „odgovorna“ za aktuelnu energetsku krizu u Evropi.
Kako navodi, trenutna situacija „ide na ruku Rusiji“, jer pomaže da se ubrza puštanje u rad gasovod „Severni tok 2“, a takođe da se ubede zemlje Evropske unije da unapred sklope dugoročne ugovore o snabdevanju gasa.
Prema mišljenju Veha, obustava tranzita gasa kojom preti Lukašenko mogla bi da posluži za Kremlj kao još jedan argument u korist novog gasovoda, jer bi to pokazalo da su „tranzitne zemlje nepouzdane“.
„Rusija je odavno pokazala da ume da koristi svoje energetske resurse za postizanje političkih ciljeva. Poslednji veliki incident te vrste dogodio se 2009. godine. Tada su Rusi smanjenjem isporuka gasa preko Ukrajine naterali Evropljane da koriste strateške rezerve tog goriva“, ističe autor članka, ocenjujući da današnja kriza može da dovede do ponavljanja događaja od pre 12 godina.
Ranije je beloruski lider Aleksandar Lukašenko posavetovao Evropskoj uniji da razmisli o tranzitu gasa i tereta preko Belorusije pre nego što uvede Minsku nove sankcije. Lukašenko je podsetio da se preko Belorusije proteže mahistralni izvozni gasovod „Jamal-Evropa“.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi blokiranje isporuka ruskog gasa Evropi nanelo veliku štetu energetici Evropske unije, te da se to već dešavalo, kada je Ukrajina blokirala ruski gas za potrošače u EU. Tada Rusija zbog sporova oko cene gasa i cene tranzita nije uspela da postigne dogovor sa Ukrajinom oko glavnih parametara tih ugovora i došlo je do toga da je Ukrajina „jednostavno zavrnula ventil, blokirali dotok ruskog gasa Evropi“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
RUSIJA
Putin saopštio šta se može desiti ako Lukašenko zavrne slavinu sa gasom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala