- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poginuo poljski vojnik na granici sa Belorusijom: Nesrećni slučaj

© REUTERS / MON / HandoutPoljska policija i graničari blokiraju stotine migranata na granici sa Belorusijom
Poljska policija i graničari blokiraju stotine migranata na granici sa Belorusijom - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Jedan poljski vojnik poginuo je na poljsko-beloruskoj granici, saopštila je poljska vojna komanda, ali i navela da je u pitanju nesrećni slučaj.
U saopštenju poljske vojske, se navodi i da je vojnik poginuo od vatrenog oružja, međutim, u incidentu nisu učestvovala treća lica.
Reč je o pripadniku 17. poljske mehanizovane brigade.

Eskalacija na belorusko-poljskoj granici

Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice.
Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. Sa druge strane, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.
Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala