- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Pitanje je dana“: Amerika spremna da reaguje zbog sukoba u Etiopiji

Pratite nas
SAD su spremne da brzo krenu sa novim sankcijama Etiopiji, ako se ne postigne napredak ka pregovaračkom procesu kojim bi se okončao sukob u toj zemlji, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.
"Možemo da ih primenimo prilično brzo", rekao je Rojtersu američki zvaničnik, uz napomenu da je Vašington spreman da primeni nove sankcije i da će to biti pitanje dana i nedelja, a ne meseci.
Najmanje 16 lokalnih službenika Ujedinjenih nacija privedeno je u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, saopštile su u sredu UN.
Portparol vlade Etiopije tvrdi da su službenici UN pritvoreni zbog "učešća u teroru" tokom vanrednog stanja uvedenog zbog eskalacije ratnih sukoba u zemlji.
Prošle nedelje su snage Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) zajedno sa drugim naoružanim i opozicionim grupama širom zemlje sklopile savez protiv premijera Abija Ahmeda, tražeći političke promene nakon godinu dana razornog rata, a ostavile su otvorenu mogućnost da se on smeni silom.
Savez osim TPLF uključuje i Oslobodilačku vojsku Oroma, koja se bori zajedno sa Tigrajskim snagama, i sedam drugih grupa.
Savezna vlada je godinu dana u ratu protiv boraca TPFL koji su proteklih meseci napredovali izvan svog regiona, naročito u području Amhare, a prošle nedelje je proglašeno vanredno stanje.
Vojnici se voze na kamionu u blizini grada Adigrat, u regija Tigraj, Etiopija. - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SVET
Privedeni službenici UN u Adis Abebi
Etiopska vojska potvrdila da je izvela vazdušni napad na Tigraj, 51 mrtav
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala