- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Napred ne daju, nazad nemaju kud: Situacija na belorusko-poljskoj granici iz ugla izbeglice /video/

 / Uđi u bazu fotografijaSituacija na belorusko-poljskoj granici
Situacija na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Migrantska kriza na granici Belorusije i Poljske traje već nekoliko dana. Izbeglica Nabil Dalo, koji govori ruski jezik, ispričao je za televiziju „Zvezda“ kakvo je stanje u izbegličkom kampu na granici. On poručuje da ne mogu da se povuku, uprkos svim poteškoćama.

„Ovde je veoma teško, veoma je hladno, nema dovoljno hrane i vode. Ali nemamo drugu opciju. Spremamo se u Evropu, a ako nas ne puste, čekaćemo – nema povratka. Izgubili smo sve što smo imali – i novac i posao“, objašnjava migrant.

Prema njegovom mišljenju, pokušaj nasilnog ulaska bio je greška, jer je među migrantima mnogo dece i žena koji se ne mogu suprotstaviti naoružanim poljskim vojnicima koji štite granicu svoje zemlje.
Stoga migranti traže način da reše situaciju mirnim putem. Istovremeno, beloruska strana se trudi da pruži izbeglicama svu moguću pomoć.
„Beloruski vojnici donose hranu, vodu, ali nemamo dovoljno hrane za bebe, ničega nema dovoljno, jer nas je veoma mnogo“, ističe Dalo.
Jedini zadatak migranata je, dodaje on, da pređu preko Poljske i domognu se evropskih zemalja – na primer Nemačke.

„Rekli su nam da su u Nemačkoj spremili kamp i da su spremni da nas prihvate. Ali Poljska nam ne da da prođemo. Nećemo ostati u Poljskoj, otići ćemo u Nemačku, Evropu“, poručuje on.

Prema njegovim rečima, u izbegličkom kampu trenutno se nalazi oko 3.000 ljudi, među kojima nekoliko stotina žena i dece. Pritom, veliki broj migranata i dalje je u Minsku, a uskoro bi i oni mogli da stignu na poljsku granicu.
Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se uputili migranti, naglo se zaoštrila 8. novembra. Nekoliko hiljada ljudi je došlo na belorusko-poljsku granicu i ne napušta pograničnu zonu. Neki su čak probali i silom da uđu na teritoriju Poljske. Evropske države optužuju Minska da namerno pojačava krizu i prete sankcijama. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko im odgovara da su one krive za ovu situaciju.
Poljska policija i graničari blokiraju stotine migranata na granici sa Belorusijom - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
SVET
Poljska diže ogradu prema Belorusiji dugu 180 kilometara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala