- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Da nije bilo Putina – Rusiju bi raskomadali

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Belorusija i Rusija faktički rade kao jedna država, a da pritom ostaju suverene, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko.
„Trenutno, faktički radimo (da, ima sporova, nesuglasica, kao što ih ima i u samoj Rusiji. Postoje i između nas), kao jedna država. Navedite, gde mi gradimo naše odnose kao odvojene države?“, rekao je Lukašenko u intervjuu ruskom magazinu „Nacionalna odbrana“.
Po njegovim rečima, u ovoj fazi se integracija osmišljava.
„Zašto ljude plaše da je neko izgubio nezavisnost i suverenitet? Hoće li Rusija ući u sastav Rusije, a Belorusija u sastav Rusije? Zašto pričati o tome? Treba samo raditi. To je suština naše integracije. U ovoj fazi je osmišljavanje“, rekao je Lukašenko.

Hvala Putinu

Rusiju bi raskomadali, da na njeno čelo nije došao Vladimir Putin, izjavio je Lukašenko.
„Uzmite Putina, napadaju ga, a da nije bilo Putina ne bi bilo ni naše civilizacije. Rusiju bi raskomadali. Trebalo je vremena da se Rusija spasi, zahvaljujući između ostalog i predsedniku Putinu. To se sve dešavalo pred mojim očima“, rekao je Lukašenko.
On je istakao da se, ne samo od Putina, već i od drugih ruskih rukovodioca može mnogo toga naučiti.
On se osvrnuo i na sadašnju situaciju na granici sa Poljskom. Kako je naveo, u uslovima pogoršanja odnosa sa Zapadom, Minsku je važno da zna da je Rusija spremna da ga podrži.
„Rekao sam Putinu: Važno je da ostane čvrst. Ako bude teško, da znam da iza leđa imam starijeg brata koji neće dozvoliti da mu povrede mlađeg. Drugo ništa ne treba“, rekao je Lukašenko.
Predsednik Belorusije je naglasio da njegova država ima jaku, obučenu vojsku koja nije loše ni naoružana – četiri puta je modernizovana.
Ipak, Lukašenko je saopštio da je Minsk zainteresovan i za ruske raketne komplekse „Iskander“.
„Treba mi nekoliko diviziona na zapadu i jugu. Neka stoje. Oni imaju 500 kilometara dometa, a Polonjez – 300 kilometara“, dodao je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
RUSIJA
Putin saopštio šta se može desiti ako Lukašenko zavrne slavinu sa gasom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala